search icon

Οικονομία

Fitch: Δεν ανησυχεί για το χρέος και τα νέα NPEs των ελληνικών τραπεζών

Πως διαμορφώνεται η εικόνα για τη χώρα και τις τράπεζες - Γιατί ο οίκος χαρακτηρίζει βιώσιμο το χρέος και ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την επανάκαμψης της θετικής τάσης στις τράπεζες

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετά στηρίγματα που θα την βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στην κρίση της πανδημίας και την συνεπακόλουθη αύξηση του χρέους της εξέφρασε ο οίκος αξιολόγησης Fitch κατά τη διάρκεια δικτυακού webinar. Όσον αφορά τις τράπεζες ο οίκος προσδιορίζει τρεις προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την αναβάθμιση των αξιολογήσεων τους ενώ υπογραμμίζει τη θετική τάση που κυριαρχούσε στις ελληνικές τράπεζες και ανέκοψε η πανδημία και χαρακτηρίζει σταθερές τις προοπτικές του κλάδου εν μέσω προσδοκιών για μέτρια οικονομική ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε η Fitch δεν προκαλεί ανησυχία η αύξηση του ελληνικού χρέους που έχει προκύψει από την κρίση της πανδημίας καθώς υπάρχουν σημαντικά «μαξιλάρια» τα οποία καθιστούν το κόστος εξυπηρέτησής του χαμηλό και άρα βιώσιμο, με τον οίκο να εστιάζει περισσότερο στη δυναμική του χρέους και όχι στο ύψος του.

Επιπλέον στήριξη παρέχεται από το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ το οποίο έχει βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία εξυπηρετεί η Ελλάδα το χρέος της, καθώς και στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Όσον αφορά την ίδια τη διαχείριση της χώρας ο οίκος τονίζει το πολύ υψηλό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων που διατηρεί, παρά την πανδημία. Τα παραπάνω εξηγούν την αξιολόγηση του outlook της Ελλάδας σε σταθερό σύμφωνα με την Fitch.

Σταθερές προοπτικές 

Σύμφωνα με τον οίκο η πανδημία ανέκοψε τη θετική τάση που κυριαρχούσε στις ελληνικές τράπεζες, καθυστερώντας τη μείωση των NPEs και αυξάνοντας την πιθανή εισροή νέων κόκκινων δανείων.

Οι τρέχουσες αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν την ήδη αδύναμη θέση τους ειδικά αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού και τα κεφάλαια. Ωστόσο ο οίκος δίνει σταθερές προοπτικές για τον κλάδο αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες για μέτρια οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την Fitch οι αξιολογήσεις των τραπεζών  θα βελτιωθούν υπό τρεις προϋποθέσεις: εάν προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις, εάν υπάρξει διαχείριση της λήξης στα μορατόρια και εάν υπάρξουν περαιτέρω στηρίξεις από την κυβέρνηση με την δημιουργία περαιτέρω σχεδίων βελτίωσης των NPEs. 

Ο οίκος αναφέρει ότι η χρήση του μέτρου της αναστολής δόσεων και η ευελιξία των εποπτικών αρχών περιόρισαν την επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού και έτσι ο δείκτης NPLs μειώθηκε στο 36%. Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική και τα μέτρα τόνωσης της κυβέρνησης στήριξαν την οικονομική θέση των δανειοληπτών.

Ωστόσο, η Fitch εκτιμά πως θα υπάρξουν νέες εισροές NPEs, μετά και τη λήξη των μορατόριουμ τα οποία σήμερα φτάνουν το 12% του συνόλου των δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο αναμένεται να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της λήξης αυτής κάνοντας χρήση των μέτρων στήριξης καθώς και προχωρώντας σε ιδιωτικές αναδιαρθρώσεις δανείων. Έτσι, παρά τις νέες εισροές, η Fitch εκτιμά πως φέτος ο δείκτης NPEs για το σύνολο του κλάδου μπορεί να μειωθεί στο 30% εάν και εφόσον οι τράπεζες υλοποιήσουν τις τιτλοποιήσεις τους φέτος (στα 25 δισ. ευρώ τις υπολογίζει), κάνοντας χρήση του Ηρακλή. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από την ανάκαμψη της οικονομίας, την όρεξη των επενδυτών για NPEs, και τον αντίκτυπο των συναλλαγών στα κεφάλαια των τραπεζών.

Επίσης, πολύ σημαντικά κατά την Fitch είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου καθώς και η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Επιδότηση παγίων δαπανών: Εντός Φεβρουαρίου οι διαδικασίες για την ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων

«Παρέλυσαν» τα καταστήματα ZARA, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka (pics)

Πού ποντάρει $15 δισ. o Ερντογάν για να σώσει την τουρκική οικονομία

Exit mobile version