Στις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων που σημειώνουν το ένα ράλι μετά το άλλο με αποτέλεσμα την Πέμπτη το περιθώριο ανάμεσα στα ελληνικά-ιταλικά ομόλογα να διαμορφωθεί αρνητικά για πρώτη φορά μετά το 2008 αναφέρονται σε άρθρο τους οι Financial Times σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχασε την διαφορά του να είναι ο πιο επικίνδυνος κρατικός δανειστής στην Ευρωζώνη.
«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ράλι αυτό το χρόνο καθώς οι επενδυτές που “πεινάνε” για επιτόκια βιάζονται να αποκτήσουν χρέη από σημεία της ζώνης του ευρώ που προηγουμένως ήταν σε κρίση – μια τάση που κέρδισε περισσότερο έδαφος μετά την αναβάθμιση της Αθήνας από την Standard & Poor’s» γράφουν οι FT προσθέτοντας ότι για την Ιταλία ορισμένοι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι λόγω των πολιτικών εντάσεων του τελευταίου έτους.
Οι Financial Times παρατηρούν, επίσης, ότι τα ελληνικά ομόλογα άντεξαν το παγκόσμιο sell-off της Πέμπτης με την απόδοση να φτάνει μέχρι και το 1,1%. «Το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο ανέβηκε στο 1,16%» γράφουν οι FT.
Σύμφωνα με το άρθρο η αποκατάσταση της αγοράς ελληνικών ομολόγων «υπήρξε η πιο εντυπωσιακή».
«Οι επενδυτές εμφανίζονται ενθαρρυμένοι από την σχετικά δυνατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος και η εκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο, αύξησε τις ελπίδες ότι οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν» προστίθεται στο άρθρο.
Παρά την πρόσφατη αναβάθμιση η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους παραμένει στα επίπεδα του junk «ωστόσο ορισμένοι επενδυτές ποντάρουν στο ότι το θετικό outlook έχει ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα πυροδοτήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς χρέους της ΕΚΤ».
Σε αντίθεση σημειώνεται στο άρθρο η Ιταλία έχει αρνητικό outlook λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.