Σε εκτεταμένο τους σημερινό δημοσίευμα οι Financial Times αναφέρονται στις μεταρρυθμιστικές τομές που έχει επιχειρήσει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, με σκοπό την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 4% και εισροές επενδύσεων περίπου 100 εκατ. ευρώ έως το 2023.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «το κοινοβούλιο της Ελλάδας ενέκρινε ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις επενδύσεις και να επιταχύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μετά τη νίκη του στις εκλογές, καθώς η Ελλάδα ανακάμπτει από μια οικονομική κρίση που διήρκεσε μια δεκαετία, κι η οποία μείωσε την εθνική παραγωγή κατά 25% και ανάγκασε 450.000 εργαζόμενους να αναζητήσουν θέσεις εργασίας το εξωτερικό».
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «το πακέτο ψηφίστηκε αργά την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μια ημέρα γεμάτη από απεργίες που διοργάνωσαν συνδικάτα τα οποία διαμαρτύρονται για μεταρρυθμίσεις του εργατικού δυναμικού που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο κι επιτρέπουν στις εταιρείες να επιλέξουν ορισμένες συλλογικές συμβάσεις για τους μισθωτούς, αλλά και στην αυτοδιοίκηση να αναθέτει υπηρεσίες σε ιδιώτες.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ηγήθηκε της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας στη νικηφόρα εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου, προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία παρά την προοπτική επιβράδυνσης που φαίνεται ότι υπερισχύει σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Η εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές της Ελλάδας έχει αυξηθεί, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον περασμένο μήνα έφθασε σε υψηλό δωδεκαετίας.
Η ναυαρχίδα των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων της Ελλάδας ύψους 8 δισεκ, ευρώ, που προβλέπει τη συνολική ανοικοδόμηση του παράκτιου χώρου του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, έχει επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης, αφού είχε εγκαταλειφθεί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, όταν την ευθύνη είχε η αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα κατασκευαστικά έργα θα ανασταλεί για τρία χρόνια σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αναβίωση των εγχώριων επενδύσεων σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των νέων ξενοδοχειακών και εμπορικών κτιριακών έργων που τέθηκαν σε αναμονή κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός σύμβουλος δήλωσε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα επιταχύνει τις επενδύσεις απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδότησης. “Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σειρά ρεαλιστικών μικρών μεταρρυθμίσεων προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών. Μόλις εφαρμοστούν πλήρως, θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης”, δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών κι Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Μετά την έγκριση του πακέτου από το κοινοβούλιο, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για τα υπουργεία, προκειμένου αυτά να παραγάγουν δεκάδες διατάγματα για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020 υπολογίζει ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,8% από περίπου 2% φέτος, λόγω των επενδύσεων και της αύξησης της κατανάλωσης.
Ωστόσο, άλλες προβλέψεις είναι λιγότερο αισιόδοξες, δεδομένου ότι η Αθήνα εξακολουθεί να δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2020. Το IOBE, ένα ιδιωτικό think-tank, προέβλεψε αύξηση 2,4%, με βάση τις αυξημένες επενδύσεις και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης», καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.