Τα εύσημα στην Ελλάδα για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο αντιπρόεδρος της BlackRock, Φίλιπ Χίλντερμπραντ, στην ομιλία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Θέλω να σας συγχαρώ όλους για την- ίσως – πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου στην πρόσφατη ιστορία της μακροοικονομίας. Είναι πραγματικά εξαιρετικό όταν κάποιος επισκέπτεται την Ελλάδα να βλέπει πόσο καλά τα έχετε πάει. Συγχαρητήρια σε όλους» είπε στην αρχική του τοποθέτηση.
Η συζήτηση με τον διευθυντή των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ επικεντρώθηκε στην πορεία του πληθωρισμού και τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Απαντώντας στην παρατήρηση του Π. Σπίγκελ ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός κυρίως στις ΗΠΑ, ο Φίλιπ Χίλντερμπραντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μείωση των επιτοκίων φέτος θα είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που οι αγορές περίμεναν στις αρχές του έτους και ότι δε θα είναι μία «ξεκάθαρη διαδικασία».
«Ακόμα και αν δούμε φέτος μειώσεις επιτοκίων, ακόμα και αν αυτό συμβεί τον Ιούνιο-κάτι που πιστεύω ότι είναι αμφίβολο- δεν θα είναι μία ξεκάθαρη διαδικασία» είπε. Ο Φ. Χίλντερμπραντ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός των αγαθών θα μηδενιστεί στα τέλη του έτους, όμως σημείωσε ότι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, κυρίως στις ΗΠΑ, παραμένει σε υψηλά επίπεδα εμποδίζει την επίτευξη του στόχου για συνολικό πληθωρισμό κοντά στο 2% που επιδιώκουν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Ο Χίλντερμπραντ απέδωσε τον υψηλό πληθωρισμό στα συνεχή σοκ που συμβαίνουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, σημειώνοντας ότι λύση σε αυτό το φαινόμενο μπορεί να δώσει η τεχνητή νοημοσύνη που θα αυξήσει την παραγωγικότητα των δυτικών οικονομιών, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Σε ότι αφορά στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι ΗΠΑ και Κίνας και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα η τραπεζική ένωση και η ένωση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.
«Πήγα στον ναό του Απόλλωνα για να πάρω έμπνευση για το πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση» είπε χαριτολογώντας. «Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να επικεντρωθούν στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να παίζουμε σε ένα πολύ πιο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον ή θα αφήσουμε να καθορίζουν το μέλλον μας δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.»
Διαβάστε ακόμη
Ο νέος «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων
«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ