Της Μαριάννας Τζάννε
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η μείωση των εκπομπών ρύπων, θα αποτελέσουν κριτήρια για την ένταξη έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Εκτός όμως από τη χρηματοδοτική πρόβλεψη (αιρεσιμότητα), ένα νέο στοιχείο είναι ότι στη διαδικασία της αδειοδότησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιβαλλοντικών όρων, εισάγεται πλέον η διαδικασία της ανάλυσης επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε έργο, θα πρέπει να αναλύει και όλα τα προαπαιτούμενα ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας μιας υποδομής.
Όπως αναφέρθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή, «πολιτική μας άποψη είναι ότι τα κριτήρια των μηδενικών αποβλήτων και των μηδενικών εκπομπών όπως και της προσαρμογής πρέπει να είναι κυρίαρχα και στις δημόσιες αλλά και στις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις». Για αυτό από τον επόμενο χρόνο, θα αποτελεί στοιχείο αιρεσιμότητας το θέμα των κλιματικών εκπομπών ή της ασφάλειας σε οποιονδήποτε τομέα, είπε παραγωγικό είτε δημόσιας υποδομής.
Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθούν νέα περιφερειακά σχέδια (διαφορετικά από τα υφιστάμενα περιφερειακά σχέδια χωροταξικού χαρακτήρα και χρήσεων γης) ανά τη χώρα, τα οποία θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που πρέπει να λάβει κάθε περιφέρεια. Στόχος είναι τα 6 από αυτά, να περάσουν από τα περιφερειακά συμβούλια και να έχουν εκπονηθεί οι στρατηγικές περιβαλλοντικές μελέτες, εντός του επόμενου εξαμήνου.
«Τα σχέδια προσαρμογής θα πρέπει να προσδιορίσουν λειτουργίες κοινωνικές και οικονομικές, οι οποίες πρέπει να ενσωματώσουν διάσταση της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να έχει τροποποίηση βιομηχανικής δραστηριότητας. Έχει περισσότερα μέτρα προστασίας για μια περιοχή βιοποικιλότητας, αλλά δεν αλλάζει τα όριά της» δήλωσε ο κ. Φάμελλος.
Όπως αναφέρθηκε, η χώρα χρειάζεται να προετοιμαστεί έγκαιρα καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από τα ακραία φαινόμενα, όπως π.χ. είναι οι πλημμύρες ή οι πυρκαγιές, ή η διάβρωση των ακτών, αλλά και για πιο μακροπρόθεσμες αλλαγές, όπως είναι οι αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, στη βιοποικιλότητα, στον τουρισμό, στα προστατευόμενα είδη δεν είναι ενθαρρυντικά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υλοποιηθεί χρήση κλιματικών μοντέλων για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και διατύπωση αντίστοιχα προτάσεων σε εννέα περιοχές (πιλοτικές διαδρομές όπως Πύλος, Αρχαία Μεσσηνία, Ταύγετος Μυστράς, Ιτεά-Δελφοί, Ιωάννινα-Ζαγόρια κ.α), τρεις αρχαιολογικούς χώρους και δύο ιστορικά μνημεία (Δελφούς, Μυστρά, Δήλος, παραδοσιακός οικισμός Κεντρικού Ζαγορίου, παλιά πόλη Κέρκυρας).
Ο κ. Φάμελλος επισήμανε χθες, ότι υπάρχουν ήδη έργα, τα οποία έχουν ενσωματώσει την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής. Τέτοια, είναι η 2η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, η 1η αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, το σχέδιο δράσης για την εθνική στρατηγική για τα δάση, η εθνική πολιτική για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, αλλά και η στρατηγική για την κυκλική οικονομία.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτος, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE ΙΡ, επισήμανε ότι το Ιόνιο έχει 1.056 χλμ. ακτογραμμής. «Από αυτά τα 260, δηλαδή περίπου 25% δέχονται τις συνέπειες μιας διάβρωσης που οφείλεται εν πολλοίς στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα περίπου 355 τ.χλμ. οικοσυστημάτων παράκτιων ενδεχομένως θα δεχτούν τα επόμενα χρόνια αυτές τις συνέπειες».
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα μελετηθούν 50 παραλίες στα Ιόνια Νησιά, καταγράφοντας, αναλύοντας και παρακολουθώντας την εξέλιξη της διάβρωσης.
Στη Λάρισα και στην Κατερίνη θα γίνει αντίστοιχα σχεδιασμός κτιρίων για τις αστικές αναπλάσεις. Στο Δήμο Ρόδου, θα υπάρχουν συγγενείς παρεμβάσεις με τα Ιόνια νησιά για την παρακολούθηση της διάβρωσης σε ακτές με νέες τεχνολογίες. Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και στην Ηλεία, η δράση θα αφορά στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Στην περιοχή της Κομοτηνής, ο Δήμος Κομοτηνής θα ασχοληθεί με τη διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο.
Στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, θα γίνει διαχείριση και αξιοποίηση όμβριων υδάτων, δηλαδή των απορροών πλημμυρικών παροχών αστικών απορροών και αστικού δευτερογενούς ύδατος όπως είναι τα όμβρια, για τη δευτερογενής χρήση νερού όπως παραδείγματος χάριν στην άρδευση ή σε άλλες αστικές χρήσεις.
Το ολοκληρωμένο έργου LIFE-IP AdaptInGR αποτελεί ένα πρόγραμμα 8ετούς διάρκειας και συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.
Στο έργο, μετέχουν εκτός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι και ο συντονιστής του έργου και οι ακόλουθοι φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.