search icon

Οικονομία

Εξωδικαστικός: 2 στους 3 ευάλωτους οφειλέτες βρίσκουν λύση

Νέοι δικαιούχοι με διπλάσια όρια περιουσίας και εισοδήματος για ΑμΕΑ - Ποιοι φτάνουν « στην πηγή» αλλά ... δεν πίνουν νερό

Άνοιξε ο δρόμος για ένταξη περισσοτέρων ευάλωτων δανειοληπτών στον Μηχανισμό Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών. Από τον Αύγουστο ήδη ισχύουν νέα διευρυμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τα Άτομα με Αναπηρία, που είναι πλέον διπλάσια από εκείνα που ισχύουν για τους υπόλοιπους οφειλέτες.

Ήδη πάντως, μέχρι και τον Ιούλιο, ο Εξωδικαστικός έδωσε ρύθμιση για 9 στους 10 ευάλωτους οφειλέτες που κατέφυγαν σε αυτόν. Από τις 2.104 αιτήσεις οφειλετών που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου (ατομικό εισόδημα ή καταθέσεις σε τράπεζες μέχρι 7.000 ή οικογενειακό έως 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία έως 120.000 ευρώ κλπ) οι 644 ολοκληρώθηκαν και μόνο οι 60 αποκλείστηκαν, για τον λόγο ότι είχαν υπόλοιπα οφειλών μικρότερα από 10.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί το κατώτατο όριο για ένταξη στον Μηχανισμό.

Σχεδόν 2 στους 3 από τους 584 πάντως (374 ευάλωτοι) πήραν τελικά την ευνοϊκή ρύθμιση που τους πρόσφερε ο Εξωδικαστικός. Αντιθέτως οι υπόλοιποι 210 οφειλέτες απέρριψαν οι ίδιοι τη ρύθμιση. Ο λόγος ενδεχομένως είναι πως περίμεναν μεγαλύτερο κούρεμα ή έκριναν ασύμφορη τη ρύθμιση.

Τα στοιχεία έως τέλος Ιουλίου δείχνουν ότι, από το σύνολο των αιτήσεων (ευάλωτων και μη ευάλωτων οφειλετών), οι χρηματοδοτικοί φορείς (τράπεζες και servicers) έκαναν δεκτές τις 8 στις 10 διμερείς ή πολυμερείς ρυθμίσεις (79%) που ζητήθηκαν μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίου Χρέους. Οι ρυθμίσεις αυτές προσέφεραν «κούρεμα» 36% κατά μέσο όρο για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, 30% για επιχειρηματικά, 13% για στεγαστικά με εξασφαλίσεις και 16,5% προς Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Ωστόσο το 20% των οφειλετών που πήρε ρύθμιση (ευάλωτοι και μη), την απέρριψαν οι ίδιοι. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι 2 στους 3 δεν δήλωσαν για ποιο λόγο απορρίπτουν τη ρύθμιση (το 62,23%), ενώ μόλις 1 στους 5 δήλωσαν ότι την απορρίπτουν λόγω
αδυναμίας εξυπηρέτησής της (το 21,63%).

Νέοι δικαιούχοι

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού από τους πιστωτές.

Στην κατηγορία αυτή πλέον όμως εντάσσονται περισσότεροι δικαιούχοι, με την προϋπόθεση να έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Και αυτό γιατί πλέον θα παίρνουν βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη με βάση τα νέα, αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που θεσπίστηκαν στο τέλος Ιουλίου.

Επιπλέον, ως ευάλωτοι οφειλέτες, θα μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκότερων όρων διακανονισμού με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στον ορισμό του «ευάλωτου οφειλέτη» εντάσσονται και άτομα με ειδικές ανάγκες που πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:

1. Εισοδηματικά κριτήρια:

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

· Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Συνολικό εισόδημα 14.000 ευρώ (αντί 7.000 ευρώ που ίσχυε για όλους)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: Συνολικό εισόδημα 21.000 ευρώ (αντί 10.500)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: Συνολικό εισόδημα 28.000 ευρώ (αντί 14.000)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: Συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ (αντί 17.500)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: Συνολικό εισόδημα 42.000 ευρώ (αντί 21.000)

2. Περιουσιακά κριτήρια:

Α) Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 240.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 30.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 360.000 ευρώ.

Β) Τόκοι καταθέσεων: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε τράπεζες (όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1), αναγόμενο σε Κεφάλαιο καταθέσεων με βάση το μέσο καταθετικό επιτόκιο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ετήσιο όριο εισοδήματος του νοικοκυριού, που προκύπτει ως εξής:

· Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

· Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ως όρια καταθέσεων (βάσει της αναγωγής και όχι τα πραγματικά) ορίζονται τα ακόλουθα:

· Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. 14.000 ευρώ (αντί 7.000 ευρώ που ισχύει γενικά)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: Όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. 21.000 ευρώ (αντί 10.500 ευρώ)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: Όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. 28.000 ευρώ (αντί 14.000 ευρώ)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: Όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. 35.000 ευρώ (αντί 17.500 ευρώ)

· Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω: Όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. 42.000 ευρώ (αντί 21.000 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

α) εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,

β) δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,

γ) δηλώνουν δαπάνες άνω 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,

δ) δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Η διαδικασία διαπίστωσης της πλήρωσης των κριτηρίων και έκδοσης της βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη διεξάγεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων, η οποία έχει αναπτυχθεί από τη ΓΓΠΣ, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.).

Διαβάστε ακόμη

Οξύνεται το πρόβλημα με τις φοιτητικές κατοικίες (πίνακας + pics)

Appodixi: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τα bonus σε όσους «έπιασαν» φοροφυγάδες

Ρεύμα: Σε επίπεδα «ηλεκτροσόκ» ξανά οι τιμές με 145 ευρώ/MWh

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version