Ποιοτικοί ξένοι επενδυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εκείνοι που πρόσφεραν εχθές 3 δισ. ευρώ για την αγορά του νέου 10ετους ελληνικού ομολόγου, περιμένοντας να τα πάρουν ξανά πίσω το 2030.
Μόλις 15% ήταν εγχώριοι επενδυτές (τράπεζες ή ασφαλιστικά ταμεία) ενώ το 85% από το εξωτερικό και ούτε 15% από καιροσκοπικά Hedge Funds.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Έκδοσης, τα οποία ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το 59% καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων, 21% από τράπεζες, 14,5% σε hedge funds και 5,5% σε ασφαλιστικά ταμεία. Το 22,5% των επενδυτών προέρχονται από το Ην. Βασίλειο, 15% από την Ελλάδα, 12,5% από τη Γαλλία, 9% από Γερμανία- Ελβετία- Αυστρία, 7% από Ιταλία, 2% από τις σκανδιναβικές χώρες, 6,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και 15% από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδάς).
Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν και τα 16 δισ. με υπερκάλυψη πάνω από 5 φορές από το σκοπούμενο πόσον. «Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς «για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία και άντλησε, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%». Υπενθυμίζεται ότι πριν 2 μήνες η Αθήνα δανείστηκε για 7ετία με επιτόκιο περίπου 2% ενώ στο ξέσπασμα της κρίσης (Μάρτιος 2020) το 10ετές στην δευτερογενή αγορά διαπραγματευόταν στα 3,9%.
Τι περιμένει η Αθήνα από ιδιώτες και επίσημους δανειστές
Επόμενη κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ δεν αναμένεται πριν τον Σεπτέμβρη, καθώς πλέον το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει φέτος από τις αγορές συνολικά 7,5 δισ ευρώ με την έκδοση καλύφθηκαν οι -προ Κορωνοϊού- δανειακές ανάγκες της χρονιάς (8 δισ. ευρώ). Ένα επιπλέον ομόλογο θα μπορούσε καλύψει ανάγκες 1-1,5 δισ. ευρώ ή περίπου 9 δισ. συνολικά για εφέτος.
Έξτρα χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούν να καλυφθούν επίσης με χαμηλότοκο δανεισμό από το πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα SURE και τα δάνεια των 100 δισ. από την Κομισιόν, τα 200 δισ. από τον την ΕΤΕπ, το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ή και τα 540 δισ. του ESM.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη πάντως των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που προετοιμάζουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 19ης Ιουνίου, φάνηκε ότι μπαίνουν στο ζύγι τα διακρατικά δάνεια των 750 δισ. με την τήρηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Εκτάκτως πάντως, για φέτος τουλάχιστον, οι δεσμεύσεις αυτές χαλαρώνουν και τα δαπάνες στρέφονται σε μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην απασχόληση και την Οικονομίας.
Ωστόσο οι ξένοι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν εχθές τα κεφάλαιά τους ως το 2030 στην Ελληνική Δημοκρατία, το έκαναν με κουπόνι μόλις 1,5% που, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, ήταν το χαμηλότερο για ελληνικό ομόλογο σε ευρώ, με απόδοση στο 1,568% (όταν με 1,564% δανείστηκε την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία) και τιμή στο 99,375%. Το βιβλίο προσφορών πέτυχε να συγκεντρώσει προσφορές και άνω των 17 δισ. ευρώ και το ποσό που αντλήθηκε τελικά είναι το υψηλότερο από το 2018.
Και όλα αυτά όταν την ίδια μέρα είχαν βγει στις αγορές να δανειστούν 12 δισ. ευρώ η Ισπανία, άλλα 6 δισ. ευρώ η Ιρλανδία και έτρεχαν επίσης εκδόσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και ότι θα βγουν άμεσα και εκδόσεις ομολόγων από Γερμανία, Φινλανδία και Κροατία.
Με την έκδοση αυτή πάντως, καλύφθηκαν οι ανάγκες πληρωμών τόκων του Ιουνίου ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνουν ξανά πλέον τα 35 δισ. ευρώ, με την βοήθεια όμως και των απανωτών εκδόσεων εντόκων γραμματίων, αλλά και την καλύτερη του αναμενομένου πορεία είσπραξης των φόρων έως και τον Απρίλιο τουλάχιστον. Στα αποθέματα αυτά, αναμένεται να προστεθούν μετά και το αυριανό Eurogroup άλλα περίπου 700 εκατ. ευρώ από την εκταμίευση κερδών ANFA’s και SMP’s από ελληνικά ομόλογα.