Η Ελλάδα, με μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου 250.000 τόνων, εξάγει λιγότερο λάδι στη Βρετανία, από ότι η Γερμανία, με μηδέν παραγωγή!
Σύμφωνα με την ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, τα στοιχεία της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα το εξειδικευμένο site ελαιολάδου Olivenews.gr, η Γερμανία εξήγαγε πέρσι στην αγορά της Βρετανίας 1.600 τόνους ελαιόλαδου, αξίας 4,7 εκατ. στερλινών, ενώ την ίδια ώρα η χώρα μας μόλις και μετά βίας κατάφερε να στείλει στη βρετανική αγορά 1.300 τόνους ελαιόλαδου, αξίας 4,5 εκατ. στερλινών.
Το πώς η Γερμανία, που δεν έχει ούτε ένα ελαιόδεντρο, μπόρεσε να εξάγει ελαιόλαδο στη Βρετανία, καλύτερα να ερωτηθεί η ίδια. Όμως, η Ελλάδα να μην μπορεί να στείλει ούτε καν 1.500 τόνους, πέφτει λιγάκι δύσκολο να εξηγηθεί. Και μάλιστα σε μια αγορά που κάνουν θραύση τα ισπανικά (61,2% μερίδιο) και τα ιταλικά (μερίδιο 22,5%) ελαιόλαδα, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το ελληνικό.
Και σαν να μην έφτανε η Γερμανία (μερίδιο 2,3% της βρετανικής αγοράς ελαιόλαδου), ήρθε καπάκι και το Βέλγιο – που εάν δείξεις σε Βέλγο ελαιόδεντρο, μάλλον δεν ξέρει να το αναγνωρίσει – που πέρυσι κάλυψε μερίδιο 2,2% της βρετανικής αγοράς, ενώ η Ελλάδα μόλις το 1,9%.
Στήριξη από την ΕΕ
Κατά τα άλλα η χώρα μας παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχώς προγράμματα για την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου σε ξένες χώρες. Παράδειγμα, το τριετές κοινοτικό πρόγραμμα που ανέλαβε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) για την προώθηση του λαδιού μας σε 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία. Πρόγραμμα, με 5.181.158 ευρώ, που εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματά του στη βρετανική αγορά, μάλλον μιλάμε για πεταμένα ή τζάμπα λεφτά.
Εάν δεν ήμασταν Ελλάδα, όπως επισημαίνει το Olivenews.gr, αλλά Ιαπωνία, κάποιος αποτυχών μάνατζερ θα είχε κάνει χαρακίρι. Εάν ήμασταν Δανία ή Ιρλανδία, κάποιος υπουργός Γεωργίας θα είχε ανασχηματισθεί, αφού εδώ και χρόνια ακούμε για το εθνικό μας αγροτικό προϊόν – το ελαιόλαδο – και το μόνο που έχουμε επιτύχει είναι να το πουλάμε χύμα στους Ιταλούς.