search icon

Οικονομία

EWG: Θετικά μηνύματα από θεσμούς – «Ναι» στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

Επόμενος σταθμός η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου και θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Ικανοποιημένοι από την πρόοδο της Ελλάδας και τις συζητήσεις που είχαν με την ελληνικοί κυβέρνηση εμφανίστηκαν οι θεσμοί στο χθεσινό Euroworking Group, αλλά δεν παρέλειψαν να εκφράσουν και επιφυλάξεις για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών στο χθεσινό EWG ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 0,55% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ. ευρώ) για το 2020, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το κενό θα παραμείνει, καθώς δεν είναι απίθανη η βελτίωση των φορολογικών εσόδων το επόμενο διάστημα αλλά και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. «Η δημοσιονομική εικόνα παραμένει μη ξεκάθαρη», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι θεσμοί.

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι περιμένουν μια σειρά από στοιχεία εκ μέρους της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία των εσόδων και την ανάπτυξη, με ένα χρονικό ορίζονται έως τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε και η κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλλει στην Επιτροπή το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Τότε προγραμματίζεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο να συνυπολογιστούν τα SMPs και ANFAs στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020, διευκολύνοντας την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Ναι» στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). O επικεφαλής του του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης γιατί οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο απαιτείται και το «πράσινο φως» από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εκτός από το ΔΣ του ESM, η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί και από κάποια κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, ενώ η εκτίμηση είναι πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι μέχρι το τέλος του έτους.

Exit mobile version