του Κωστή Πλάντζου
Σε αγώνα δρόμου δέκα ημερών για να εκπληρώσει μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, και τα τελευταία προαπαιτούμενα που απέμεναν ανοικτά για να εγκριθεί η πρώτη δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την χώρα μας, επιδίδεται πλέον η κυβέρνηση.
Παρότι τα περισσότερα από τα 110 συνολικά της 3ης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών της ευρωζώνης που μετέχουν στο Euroworking group (EWG) ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους, διαβλέπουν τάση χαλάρωσης στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων και ασκούν πίεση για ολική εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αφήνοντας πίσω τους το πανηγυρικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας για την έκδοση του ομολόγου και την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης συνταξίδεψε αεροπορικώς χθες το απόγευμα για τρεις ώρες με τον επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, κύριο Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να ενημερώσουν το Euroworking Group για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν το Ιανουάριο. Και αυτό επειδή ο Ιρλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν είχε καταφτάσει νωρίτερα στην Αθήνα, συνοδεύοντας τον πολιτικό του προϊστάμενο, Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, στο ταξίδι του στη χώρα μας.
Σε σαφώς πιο αυστηρούς τόνους, σύμφωνα με άλλες πηγές, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επέμειναν κατά την συνεδρίαση του EWG στην ανάγκη επίσπευσης των πλειστηριασμών, συνδέοντάς την όχι μόνον με την εκταμίευση του υπολοίπου της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως με τα τεστ κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών. Η ανησυχία έγκειται στο πώς μπορεί να πάρουν μπροστά οι πλειστηριασμοί, όταν θα είναι πολύ αργά για τις τράπεζες.
Επισήμως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από την Πρωτομαγιά, αλλά με βάση την συμφωνία δεν απαγορεύεται να γίνουν και νωρίτερα πλειστηριασμοί, είτε ηλεκτρονικοί, είτε και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία. Ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα αυτό εμφανίζεται και ο Ντέκλαν Κοστέλο επειδή, ως επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, έχει δει μία φορά μόνον να γίνονται πλειστηριασμοί, στις 29 Νοεμβρίου 2017, ενώ έκτοτε οι περισσότεροι έχουν αναβληθεί, λόγω αποχής των συμβολαιογράφων, αργιών κλπ.
Αλλά την ίδια ώρα χθες, και στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έλεγε στο συνέδριο του Economist πως δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό: «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί» είπε, όμως «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις».
Από πλευρά του, ο κύριος Χουλιαράκης υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από πλευράς προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από την 3η αξιολόγηση, καθησυχάζοντας τους ευρωπαίους ομλόγους του στο EWG ότι απομένουν ελάχιστα μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.
Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κύριος Χουλιαράκης τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά. Ωστόσο εκείνη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο διαβιβάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Όπως υποστήριξε, μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου). Κατόπιν τούτων, το EWG θα δώσει θετική εισήγηση ώστε ως στο Eurogroup την Καθαράς Δευτέρα, να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ως το τέλος Φεβρουαρίου.