search icon

Οικονομία

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Πιθανή η ύφεση στην Ευρώπη – Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕπ, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί σε επίπεδα κάτω του 3% για το 2022, έναντι των προ-πολέμου εκτιμήσεων περί ανάπτυξης 4%

Το πώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία -από τον πληθωρισμό έως την ενέργεια- επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία κάνει ειδική μνεία και στην Ελλάδα. 

Η νέα έκθεση του ευρωπαϊκού θεσμού, μεταξύ άλλων, συνοψίζεται στα εξής τρία στοιχεία: 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕπ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί σε επίπεδα κάτω του 3% για το 2022, έναντι των προ-πολέμου εκτιμήσεων περί ανάπτυξης 4%. Μία ύφεση δε, είναι πιθανή, ενώ περαιτέρω προβλήματα στο εμπόριο ή αύξηση των οικονομικών κυρώσεων θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ρίσκα για την ευρωπαϊκή οικονομία. 

«Πληθωρισμός και υψηλότερες ενεργειακές τιμές θέτουν νέο κίνδυνο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη ήταν αδύναμες λόγω της πανδημίας. Σε έναν χρόνο, το ποσοστό όσων επιχειρήσεων διατρέχουν τον κίνδυνο χρεωκοπίας, αυξήθηκε από 10% στο 17%. Γι’ αυτό χρειάζεται να εφαρμόσουμε μια ξεκάθαρη πολιτική προστασίας των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουμε ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν πλήρως για να δοθεί ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις» τονίζει η επικεφαλής της ΕΤΕπ, Debora Revoltella. 

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας εκτιμάται ότι θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο οικονομικών ζημιών. Ακολουθούν οι εταιρείες σε Λετονία, Πολωνία, Ισπανία και Ουγγαρία.  

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση κατά 1,1%, με τον αντίκτυπο βέβαια να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ενδεικτικά, οι επιπτώσεις θα είναι εντονότερες σε χώρες, στις οποίες η κατανάλωση συνδέεται περισσότερο με τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, και στις οποίες το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι σχετικά μεγαλύτερο. Επίσης, οι χώρες στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο.  

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας συναντάται στη Ρουμανία, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία. Στην 3η θέση έπεται η Ελλάδα, όπου το σχετικό ποσοστό επίκειται να αυξηθεί κατά 2,5% εξαιτίας του εν εξελίξει πολέμου. Ισπανία και Λετονία συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα. 

 
«Οι δαπάνες θα μπορούσαν να αυξηθούν, καθώς οι χώρες – μέλη φιλοξενούν μετανάστες, εφαρμόζουν αναδιανεμητικά μέτρα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες. Τα έσοδα είναι επίσης πιθανό να μειωθούν, δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ενδεχομένως θα δώσουν στις κυβερνήσεις δημοσιονομικό περιθώριο για ελιγμούς» καταλήγει η ΕΤΕπ.  

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος η αυξημένη εποπτεία, ανοίγει ο δρόμος νέα μέτρα στήριξης – Kαι νέα επιδότηση στα καύσιμα τον Ιούλιο

Πάμε για ρεκόρ: Στο 96% του 2019 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο (πίνακες)

Tι λένε τα γκάλοπ των γκάλοπ, η νύχτα των κρυστάλλων μέρα μεσημέρι, η διαθήκη που ανέστησε τον Μουζάκη και ο Τρύφων Νάτσης παντρεύει εταιρείες

Exit mobile version