search icon

Οικονομία

Σολτς στο Bloomberg: Γιατί το Βερολίνο δεν θέλει ευρω-ομόλογο

Αγορές: Άνοδος σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω του πακέτου ύψους $2 τρισ.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς,  μιλώντας χθες στο Bloomberg, αφού εξήγησε πώς θα δοθούν 750 δισ. ευρώ την Γερμανική οικονομία (από τον Γερμανικό προϋπολογισμό) ερωτώμενος για τα ευρω- ομόλογα απάντησε ότι η διαφορά με τις ΗΠΑ είναι ότι πολλές δραστηριότητες είναι σε εθνικό επίπεδο και όχι σε ομοσπονδιακό.

Με άλλα λόγια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπονοεί ότι πρόκειται για εθνικές αρμοδιότητες των κρατών, οι οποίες θα έπρεπε να παραχωρηθούν προκειμένου να λειτουργήσουν, όπως στις ΗΠΑ, όπου το Υπουργείο Οικονομικών ή η Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει τα χρέη Πολιτειών.

Τα εργαλεία υπάρχουν μέσω του (ΕSM), εννοώντας τις πιστωτικές γραμμές. Η Γερμανία, κατέληξε, θα δείξει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, δίχως να κάνει καν αναφορά στα ευρω- ομόλογα.

Η βασική και μόνιμη διαφωνία της Γερμανίας είναι ότι οι χώρες θα δανείζονται με το ίδιο κόστος κι ας έχουν εκτρέψει τα δημόσια οικονομικά τους, εμφανίζοντας μεγάλα ελλείμματα και χάσμα στο χρέος. Περαιτέρω, για τα ευρώ – ομόλογα υπάρχει και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας που έχει εκφράσει τις διαφωνίες.

Επίσης ανέφερε τον μηχανισμό ΟΜΤ ( Οutright Monetary Transactions ), δηλαδή τις οριστικές νομισματικές συναλλαγές και περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης και τις εκδόσεις ομολόγων. Ο μηχανισμός OMT ευνοεί τις χώρες της ζώνης του ευρώ, των οποίων τα δημόσια οικονομικά οικονομικά δεν επιτρέπουν τις εκδόσεις

Αίτημα 9 χωρών για τα ευρω- ομόλογα

Η πάγια… αδιαλλαξία της Γερμανίας για την έκδοση ευρω- ομολόγων ή Corona Bonds – που υποσκάπτει και την οικονομική ενοποίηση των κρατών – μελών – αφήνει την Ευρώπη να ακολουθεί δεύτερη στις εξελίξεις απέναντι σε μια κρίση που δοκιμάζει τα συστήματα υγείας. Τελικώς, η Γερμανία συμφώνησε στην δημιουργία πιστωτικών γραμμών ύψους 410 δισ. ευρώ, από τα οποία τα κράτη- μέλη θα μπορούν να αιτηθούν έως το 2% του ΑΕΠ τους.

Εννέα χώρες, ( Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Βελγιο ) ζήτησαν την έκδοση ευρω- ομολόγων προκειμένου να στηριχθούν τα συστήματα υγείας απέναντι σ αυτήν την πρωτοφανή πανδημία.

Kέρδη σε Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μετά την ψήφιση του πακέτου στις ΗΠΑ, καθώς η Γερμανία σημείωσε άνοδο 1,79% ενώ Γερμανία και Γαλλία κατέγραψαν άνοδο πάνω από 4%.

Άνοδος και στις ΗΠΑ – Έρχονται, όμως, οι αιτήσεις ανεργίας

Με άνοδο για δεύτερη ημέρα συνέχισε η Wall Street καθώς ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 2,59% κλείνοντας στις 21200,55 μονάδες. Προσώρας δημιουργήθηκε μια ηρεμία εξαιτίας και του πακέτου ύψους 2 τρις. δολαρίων, ωστόσο σήμερα που θα ανακοινωθεί ο Δείκτης ανεργίας αναμένονται περισσότερα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας σε σχέση με την την περασμένη εβδομάδα. Εξάλλου, στο βασικό κομμάτι που ενδιαφέρει όλους, δηλαδή την αντιμετώπιση του ιού, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική καθώς οι θάνατοι ξεπερνούν τους 1000.

Exit mobile version