Καραντίνα, μέτρα στήριξης και εμβόλιο «γράφουν» ξανά τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος ως τον Οκτώβριο που, μετά και το νέο lockdown, τείνει σε διψήφια νούμερα όπως και η ύφεση. Οι οριστικές προβλέψεις της κυβέρνησης για φέτος και το 2021 θα αποτυπωθούν στο τελικό (;) σχέδιο Προϋπολογισμού που θα υποβληθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Εκεί θα ενσωματώνονται και νέα μέτρα στήριξης έως 900 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας πάντως από τα 3 δισ. τις έκτακτες δαπάνες για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Ως την Παρασκευή θα αποκαλυφθεί και το σχέδιο για έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα στα πολύ φτωχά νοικοκυριά.
Ορόσημο θεωρείται πάντως -και για τα επόμενα 5-6 χρόνια τουλάχιστον- η κατάθεση από την κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα στην Κομισιόν, (Τετάρτη ενδεχομένως) του Προσχεδίου των ελληνικών προτάσεων για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Μέσα στην εβδομάδα επίσης, αναμένονται και νέες εκθέσεις με παρατηρήσεις για τη χώρα μας από ΔΝΤ και ΕΕ.
Η εξέλιξη της πανδημίας φέρνει πάντως βουτιά της οικονομίας στο δ΄τρίμηνο και συνολικά το 2020, αν και η ελπίδα για το εμβόλιο ενδεχομένως να μετριάσει την φόρα. Τα στοιχεία για την πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού στο δεκάμηνο πάντως, μικρή σχέση θα έχουν μάλλον με ό,τι προέβλεπε πριν ένα μήνα στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού η κυβέρνηση.
Αντιθέτως, το τελικό Σχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή θα ενσωματώνει την καθίζηση των εισπράξεων τον Νοέμβριο λόγω του lockdown σε Ελλάδα και διεθνώς, αλλά επίσης και την έκρηξη δαπανών για μέτρα στήριξης.
Μέχρι το τέλος του χρόνου το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται θα αναπροσαρμοστεί σε πάνω από 7% του ΑΕΠ ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης -συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των τόκων- θα ξεπεράσει το 10%. Τα φορολογικά έσοδα, μετά και τις αναστολές πληρωμών που ανακοινώθηκαν, θα πέσουν κάτω από τα 44 δισ. ευρώ. Όσο για το δημόσιο χρέος, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί τελικώς η εκτόξευσή του σε επίπεδα άνω του 204%-205% του ΑΕΠ ακόμη και αν δεν υπάρξει νέος δανεισμός μέχρι το τέλος του έτους.
Δεδομένου και ότι ο κλοιός των περιοριστικών μέτρων σφίγγει περισσότερο αντί να χαλαρώνει (με «λουκέτα» σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κλπ) φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτη η επέκταση μέτρων στήριξης όπως επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους σε αναστολή, «πάγωμα» ρυθμίσεων και πληρωμών ΦΠΑ, υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων 40% και 50% αποζημίωση σε «ζεστό χρήμα» άμεσα αντί συμψηφισμούς στο μέλλον κλπ.
Επιπλέον έρχονται και κλαδικά μέτρα στήριξης, ανάλογα με αυτήν που προσφέρει Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, για επιδότηση των αεροπορικών εταιριών με κονδύλι 6 εκατ. ευρώ ή 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, για το δίμηνο Μαίου- Απριλίου 2020.
Διαβάστε ακόμα
-Ενοίκια: Αυτά είναι τα νέα SOS για τις μειώσεις τους
-Νέα εποχή στη Viohalco: Στα χέρια του Γιάννη Στασινόπουλου τα ηνία του ιστορικού Ομίλου
-Τέσσερα εμπορικά πάρκα από τους Ολλανδούς της Ten Brinke έως το 2022