Ήπια αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, από 3,1% ένα μήνα νωρίτερα.
Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 2% τον Οκτώβριο, από 1,7% τον Σεπτέμβριο, με την επιτάχυνση να οφείλεται στο ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος.
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Οκτώβριο (3,9%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, σε σύγκριση με 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, σε σύγκριση με 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, σε σύγκριση με -6,1% τον Σεπτέμβριο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο (4,7%), την Εσθονία (4,5%), την Κροατία (3,5%), τη Σλοβακία (3,5%) και την Ολλανδία (3,3%).
Στη Σλοβενία οι τιμές παρουσίασαν μηδενικό ρυθμό μεταβολής και σε Ιρλανδία και Λιθουανία αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1%. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 2,4%, στη Γαλλία στο 1,5%, στην Ιταλία στο 1% και στην Ισπανία στο 1,8%.
«Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη οδεύει προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%, αλλά η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη», είχε δηλώσει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη Le Monde που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Εμμένοντας στην πάγια γραμμή της κεντρικής τράπεζας, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το μέγεθος και η σειρά των μειώσεων των επιτοκίων θα καθοριστούν από τα οικονομικά δεδομένα των επόμενων εβδομάδων και μηνών».
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, η οποία «έτρεξε» με ρυθμό 0,4% το γ’ τρίμηνο, δηλαδή ταχύτερα από το αναμενόμενο. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα €950 το 2027
Χρυσός: Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η γεωπολιτική αστάθεια ωθούν σε νέο ρεκόρ
Υποχρεωτική ασφάλιση σε ακίνητα και Ι.Χ. από φυσικές καταστροφές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα