Μικρή επιτάχυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, σ’ αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ευρωζώνη, όπου οι τιμές συνέχισαν την πορεία αποκλιμάκωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 3,4% έναντι 2,8% τον Ιούνιο.

Παρά τη μικρή επιδείνωση, ωστόσο, ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 -και οπωσδήποτε κάτω του ιστορικού ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε υποχωρήσει στο 1,8% τον Ιούνιο.

Στο 5,5% ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο έναντι 5,5% τον Ιούνιο και 6,1% τον Μάιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός  παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,5%, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Την ίδια ώρα οι τιμές στα τρόφιμα αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς στο +10,8% (+11,6% τον Ιούνιο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -6,1% (-5,6% τον Ιούνιο).

Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, «τσίμπησαν» στο +5,6% από 5,4% προηγουμένως.

πιν

Αποκλιμάκωση σε Γερμανία – Γαλλία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ισπανία (2,1%), η Κύπρος (2,4%), το Βέλγιο (1,6%) και το Λουξεμβούργο (2%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (10,2%), στην Κροατία (8,1%), στη Λιθουανία (7,1%) και στην Αυστρία (7%).

Στη Γερμανία, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,5% από 6,8% τον Ιούνιο, στη Γαλλία στο 5% από 5,3% και στην Ιταλία στο 6,4% από 6,7%.

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο - Στο 5,3% στην Ευρωζώνη

Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, συνεχίζοντας την πορεία σύσφιγξης.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, με το συνολικό μέγεθος της νομισματικής παρέμβασης να ανέρχεται στις 425 μονάδες βάσης.

Το επόμενο ραντεβού με την ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, με τα στοιχήματα των traders ως προς τις επόμενες κινήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ να είναι… μοιρασμένα.

Πάντως, η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει αφήσει «ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα, μην αποκλείοντας μια «παύση» στην πορεία σύσφιγξης. Σε κάθε περίπτωση, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα τρέχοντα μακροοικονομικά στοιχεία και την εξέλιξη των πληθωριστικών δεικτών.  

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Σήμερα, στο μεταξύ, δημοσιεύθηκαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, το ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο, έναντι μηδενικής μεταβολής στο α’ τρίμηνο του 2023 και αρνητικής μεταβολής (-0,1%) στο δ’ τρίμηνο του 2022.

Μάλιστα, η επίδοση του β’ τριμήνου αποδείχθηκε καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν άνοδο κατά 0,2%.

Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης -κόντρα στη σφιχτή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά τη Γερμανία, η Νο.1 οικονομία της Ευρωζώνης ήταν αμετάβλητη στο β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), μένοντας μακριά από την ανάπτυξη για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο (συρρίκνωση 0,1% στο α’ τρίμηνο του 2023 και 0,4% στο δ’ τρίμηνο του 2022).

Αντίθετα, Ισπανία και Γαλλία αναπτύχθηκαν κατά 0,4% και κατά 0,5%, αντίστοιχα, παραμένοντας σε θετικό έδαφος και αποφεύγοντας την ύφεση.

Διαβάστε ακόμα

H… checklist των τραπεζών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests