Επισήμως και διεθνώς, η Ελλάδα δεν ήταν τελικά το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, κατά το καταστροφικό για την Οικονομία, 2020. Και με τη σφραγίδα της Eurostat, η ελληνική οικονομία το 2020 κινήθηκε πολύ εγγύτερα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και πολύ μακρύτερα από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδόσεις άλλων κρατών.

Διαψεύδονται έτσι τα πιο εφιαλτικά σενάρια που οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν, με βάση τα οποία η Ελλάδα θα ήταν η χώρα που θα υφίστατο την μεγαλύτερη καταστροφή λόγω της πανδημίας και της παγκόσμιας κρίσης που σάρωσε τις διεθνείς αγορές και τον Τουρισμό.

Ειδικότερα, στο 7,9% κινήθηκε η πτώση του ΑΕΠ για την Ελλάδα για το 4ο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, σύμφωνα με την Eurostat.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη σε αύξηση του ΑΕΠ της το ίδιο τρίμηνο, με 2,7%, πίσω από την Ρουμανία και τη Μάλτα και στο ίδιο επίπεδο με την Κροατία. Η μεγαλύτερη ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 καταγράφεται στην Ισπανία με 9,1% ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Κροατία με 7,1%, η Ιταλία με 6,6% και η Μάλτα με 6,1%.

Με βάση τις μετρήσεις και τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες η Eurostat:

1. το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 6,6% το 2020, σε ετήσια βάση συνολικά για ολόκληρη τη χρονιά.

2. επιβεβαιώνεται ότι το ΑΕΠ στη χώρα μας μειώθηκε 8,2% το 2020 (και όχι 9,5% ως 30% που προέβλεπαν οι διεθνείς οργανισμοί πριν ένα χρόνο για την Ελλάδα) δηλαδή απέχει 1,6 ποσοστιαίες μονάδες από την «καρδιά» της Ευρώπης.

3. μακράν η χώρα με την μεγαλύτερη ύφεση το 2020 (11%) ήταν τελικά η Ισπανία, με απόκλιση 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (ή σχεδόν διπλάσια) από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ , η ετήσια μείωση για το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 8,2% το 2020 και η πτώση του ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο 7,9%, γεγονός που πιστοποιεί σήμερα και η Eurostat.

Παράλληλα ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% στη Ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο για το έτος 2020 συνολικά η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,6% στην ευρωζώνη και κατά 1,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η Πορτογαλία και η Εσθονία με 1,9% κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 1,2%.  η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης καταγράφεται στην Τσεχία, την Κροατία, τη Λετονία και τη Μάλτα με -0,5%.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι, με μετρημένα όλα όπως τα ευρωπαϊκά standards ορίζουν (κατά σύστημα European Systnem of Accounts –ESA), η Ελλάδα δεν κατατάσσεται στατιστικά στις χώρες που έχουν ύφεση! Αντιθέτως, σύμφωνα με την Eurostat, είναι από τις χώρες όπου το ΑΕΠ ανεβαίνει ταχύτερα από τρίμηνο προς τρίμηνο.

 

Και αυτό ισχύει και για το 3ο και για το 4ο τρίμηνο (+3,1% και + 2,7% αντίστοιχα). Δηλαδή για δύο συνεχόμενα τρίμηνα η Ελλάδα έχει να επιδείξει αύξηση του ΑΕΠ και όχι μείωση ή στασιμότητα, όπως οι περισσότερες άλλες χώρες.

Αντιθέτως, ο ορισμός της Ύφεσης είναι να καταγράφονται τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα με μείωση του ΑΕΠ.

ΡΥΘΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΣΤΟ 4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2020

Η Ελλάδα έτσι έχει την 2η μεγαλύτερη άνοδο του ΑΕΠ στο 4ο Τρίμηνο μετά την Μάλτα στην Ευρωζώνη, ενώ συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται τρίτη μετά τη Μάλτα και τη Ρουμανία, μαζί με την Κροατία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ευρωζώνη συνολικά καταγράφει πτώση 0,7% στο 4ο τρίμηνο του 2020, εν συγκρίσει με το 3ο τρίμηνο που προηγήθηκε.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Έφυγε από τη ζωή ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών Γιάννης Κωστόπουλος

Σε πανικό ο Ερντογάν: «Ξηλώνει» ξανά το οικονομικό επιτελείο – Κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις

Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: 22 ή 29 Μαρτίου ανοίγει με SMS τρίωρης διάρκειας