ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Σταμάτησε το «φρενάρισμα» στην Ευρωζώνη

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού - Μικρή αποκλιμάκωση στην Ελλάδα, σε 3,4% από 3,5% προηγουμένως - Σταθερός στο 5,3% ο ρυθμός μεταβολής των τιμών στην Ευρωζώνη - Το ενεργειακό κόστος ανέβασε στο 5,7% τον πληθωρισμό στη Γαλλία - Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χειρότερη από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, επίμονος ο πληθωρισμός

Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι τιμές σταμάτησαν την καθοδική πορεία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 3,4% έναντι 3,5% τον Ιούλιο και 2,8 τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 -και οπωσδήποτε κάτω του ιστορικού ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε επιταχυνθεί στο 2,5% τον Ιούλιο από 1,8% τον Ιούνιο.

Η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο θα δημοσιευθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο 5,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών έμεινε σταθερός στο 5,3% τον Αύγουστο έναντι 5,3% τον Ιούλιο και 5,5% τον Ιούνιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές του Bloomberg περίμεναν «φρενάρισμα» στο 5,1%. 

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον προηγουμένου μήνα. Ωστόσο, παρέμεινε πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Την ίδια ώρα οι τιμές στα τρόφιμα αποκλιμακώθηκαν στο +9,8% (+10,8% τον Ιούλιο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -3,3% (-6,1% τον Ιούλιο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο +5,5% από 5,6% προηγουμένως.

«Ανάσα» στη Γερμανία, πιέσεις στη Γαλλία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ισπανία (2,4%), η Κύπρος (3%) και το Βέλγιο (2,4%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (9,6%), στην Κροατία (8,5%) και στην Αυστρία (7,6%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία «τσίμπησε» στο 5,7% από 5,1% προηγουμένως. Στην Ιταλία, δε, αποκλιμακώθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την πορεία σύσφιγξης ή θα πατήσει «φρένο».

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 4,25%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων ακολουθεί στο 3,75%, με το συνολικό μέγεθος της νομισματικής παρέμβασης να ανέρχεται στις 425 μονάδες βάσης.

Μια νέα άνοδος στα επιτόκια, σύμφωνα με τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης, είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να ανακοπεί η τάση περί εκ νέου επιτάχυνσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (μόλις στο +0,3% το β’ τρίμηνο), με τα «περιστέρια» να ζητούν μια παύση στη νομισματική σύσφιγξη, προκειμένου η οικονομία να «ανασάνει».

Διαβάστε ακόμα

Οταν ο Stephanos the Great… γνώρισε τον Μητσοτάκη, το οικογενειακό συμβούλιο Στέγγου, τα ακίνητα της Ομόνοιας και ένας τραπεζίτης για το Αγιο Ορος

Η UBS κατέρριψε το τραπεζικό ρεκόρ – Κέρδη τριμήνου 29 δισ. δολαρίων

Ράλι ανόδου για τη βενζίνη – Αγγίζει τα €2,30 η αμόλυβδη στο κέντρο της Αθήνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""