Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).
Πιο αναλυτικά, το επίπεδο τιμών των ποτών (βαριών αλκοολούχων, κρασιού και μπύρας) στην Ελλάδα ήταν το 2020 το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 36,8% υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
«Πρωταθλητές» στο ύψος των τιμών είναι η Φινλανδία και η Ιρλανδία (93% και 81%, αντίστοιχα, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν σε Ουγγαρία και Ρουμανία (27% και 26%, αντίστοιχα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ).
Το επίπεδο τιμών της Φινλανδίας είναι πάνω από 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό της Ουγγαρίας.
«Αλμυρή» η τιμή του ψωμιού
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat στις 20 Αυγούστου, η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2020 πάνω από το μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ.
Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην ΕΕ).
Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113).
Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ).
Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95).
Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).
Διαβάστε ακόμα:
Ανασχηματισμός «ανοιχτών μετώπων» – Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
Κυριακίδου: Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο του 70% για εμβολιασμό του πληθυσμού
ΔΕΠΑ Υποδομών: Μπαίνει ψηλά ο πήχης του τιμήματος για τους δύο μονομάχους των δικτύων φυσικού αερίου