«Πρόγευση» για το εάν τελικά στάθηκαν αρκετά ή όχι για να «κουρέψει» τον υψηλό πληθωρισμό, τα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ με τα οποία επιδότησε τους λογαριασμούς ρεύματος Ιουνίου-Ιουλίου, θα πάρει σήμερα η κυβέρνηση. Με την ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι από την Eurostat των προκαταρκτικών στοιχείων (flash estimates) του ευρωπαϊκού δείκτη τιμών καταναλωτή, στο υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζουν αν έπιασαν τόπο τα «πυροσβεστικά μέτρα», ή θα απαιτηθούν και ακόμα περισσότερα τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη κατά της ενεργειακής ακρίβειας, το νέο πρόγραμμα επιδότησης «Fuel pass 2» που θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες. Ωστόσο πλέον τα μεγέθη και τα ποσά αγγίζουν αστρονομικά επίπεδα, απειλώντας να ρίξουν έξω την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Για να πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος τον μήνα Αύγουστο, η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη να διαθέσει επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ.
Ο κίνδυνος τελικά είναι όμως -αν αποδειχθεί αυτό σήμερα με τα στοιχεία της Eurostat- ότι όσο και αν «ματώνει» για να παίρνει νέα μέτρα στήριξης, δεν μπορεί καμία χώρα να ρίξει από μόνη της τον πληθωρισμό.
Καταλύτης εξελίξεων, αντιθέτως, μπορεί να αποδειχθεί, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, ώστε να ωριμάσει η πρόταση και να επέλθει συμφωνία για μια πανευρωπαϊκή λύση, στο κοινό πρόβλημα της κρίσης ακρίβειας και (αν-) επάρκειας Ενέργειας, όπως π.χ. με από κοινού προμήθεια για όλες τις χώρες όπως έχει προτείνει η Αθήνα κ.λπ.
Ήδη τα «καμπανάκια» ήχησαν και για τον Ιούλιο δείχνουν νέα άνοδο του εναρμονισμένου τιμάριθμου στη Γερμανία, μέχρι και στο 8,5% τον Ιούλιο από 8,2% τον Ιούνιο. Χάνεται έτσι η ανάσα που φάνηκε πως πήρε η χώρα, από την υποχώρηση που για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ενώ αντιθέτως για την Ελλάδα συνεχιζόταν η (μήνα προς μήνα) αλματώδης αύξηση, στο 12% τον Ιούνιο, από 10,5% τον Μάιο και 5,5% τον Ιανουάριο του 2022.
Σε ένα μόλις χρόνο, ο εναρμονισμένος τιμάριθμος στην Ελλάδα 20πλασιάστηκε (!) εν συγκρίσει με αύξηση μόλις 0,6% που σημείωνε τον Ιούνιο του 2021. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή της «Summer 2022 Economic Forecasts» αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψη της για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, που ως τον Ιούνιο «έτρεψε» με 8,5% αλλά πλέον προβλέπεται ότι το 2022 θα κλείσει στο 8,9% ενώ το 2023 θα πέσει στο 3,5%.
Όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση τα βάζει «στο ζύγι», για να δει πόσο ακόμα αντέχει να πληρώνει για λογαριασμούς ρεύματος ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κόψει κατά 10% την κατανάλωση (και τις ανάγκες πληρωμών) του δημοσίου σε ρεύμα, ψύξη, θέρμανση κ.λπ.
Διαβάστε ακόμα
Γιώργος Ντάνος – Ammousa: Η μπύρα από την Πάτρα που «μεθά» Σιγκαπούρη, Παρίσι, Λονδίνο (pics)
Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals
O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε