search icon

Οικονομία

Eurogroup: Βουτηγμένη στην ύφεση η Ευρώπη στο β΄τρίμηνο – Πότε ελπίζουν σε ανάπτυξη  

Μαρτυρική «ανηφόρα» με την ακρίβεια στα ύψη για έναν μήνα τουλάχιστον – Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα φανεί αν θα έχουμε ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2022 - Οι 6 εβδομάδες που θα κρίνουν τα πάντα για την ελληνική οικονομία - Μηνύματα από Αθήνα ότι υπάρχει «επόμενη μέρα»

Ο «Γολγοθάς» είναι ακόμα μπροστά, καθώς προδιαγράφεται ένα συνολικά αρνητικό για την οικονομία 2ο τρίμηνο και με την ακρίβεια στα ύψη, όπως παραδέχονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο κατέδειξε πως  ελπίδα για «Ανάσταση» υπάρχει ακόμα, αλλά στο β΄ εξάμηνο της χρονιάς αφού:

·  ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, επέμεινε πως το 2022 η ΕΕ θα έχει ανάπτυξη, έστω και αν είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου

· η Ευρώπη δεν θα πέσει σε οικονομική ύφεση αλλά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, «ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ’ ό,τι την παγκόσμια» και «οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη».

Μέχρι και τα μέσα Μαΐου οι ανατροπές θα είναι απανωτές. Τότε θα φανεί όμως αν Ελλάδα και Ευρώπη μπορούν να προσβλέπουν σε …«επιπέδωση»  του τιμάριθμου στο β΄εξάμηνο -ή και σε «διόρθωση» των υπερβολικών τιμών και των προβλημάτων που γεννούν. Κάθε άλλη εξέλιξη πάντως, θα θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ανάπτυξη, όχι μόνον  στην χώρα μας αλλά στην Ευρώπη ολόκληρη.

Βήμα-βήμα η πορεία των επομένων 5-6 εβδομάδων που θα κρίνει τα πάντα στην Οικονομία, δείχνει τα εξής:

1.  άμεσα, στις επόμενες μέρες ή και ώρες, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυξάνει εκτάκτως  -λόγω πολέμου και ακρίβειας- το όριο στις κρατικές δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ. Θα φτάσουν συνολικά στα 70 δισ. ευρώ εφέτος. Και από την αύξηση αυτή θα καλυφθούν:

– η επιδότηση στο  ντίζελ κίνησης, η τιμή του οποίου έπεσε  άμεσα ήδη 11 λεπτά κατά μέσο όρο στην Αττική (στα 1,876 την Κυριακή 3/4 από 1,987 που ήταν 31 Μαρτίου) και πριν ακόμα να περαστεί η μείωση σε όλα τα πρατήρια.

–   200 ευρώ «επίδομα ακρίβειας» που θα δοθεί την Μ. Τρίτη σε 670.000 νοικοκυριά

–   200 ευρώ μέσα Απριλίου στους ιδιοκτήτες ταξί μέσω της πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ

– επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο στους λογαριασμούς 4,2 εκατ. κατοικιών και 1,2 εκατ. επιχειρήσεων

 –  «Μη επιστρεπτέα» επιδότηση στους κτηνοτρόφους (2% του τζίρου του 2021) έως 15 Απριλίου, επιδόματα για λιπάσματα, καθώς  και απαλλαγή για μια ακόμη χρονιά των κατά κύριο επάγγελμα αφροτών από το Τέλος Επιτηδεύματος που αλλιώς θα πλήρωναν.

Θα περισσέψουν όμως και 1-1,3 δισ. ευρώ περίπου «εφόδια» για νέα μέτρα στήριξης, που θα ληφθούν μετά το Πάσχα, από Μάιο και έως τον Ιούνιο. Αλλά από τα μέσα Μαΐου και την έκβαση του πολέμου (ή τη μορφή της Ειρήνης τότε ενδεχομένως)  θα κριθεί αν τυχόν απαιτηθεί και νέο «πακέτο» υπέρβασης δαπανών για μέτρα στήριξης, πέραν των πρώτων 2 δισ. ευρώ.

2.   Μέσα Απριλίου η Ελλάδα στέλνει νέες μακροοοικονμικές προβλέψεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως τώρα η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί συντηρητική στις προβλέψεις της -με αποτέλεσμα να διαψεύδονται ευχάριστα. Αν όμως προσεγγίζουν εκείνες που προ ημερών μόλις δημοσιοποίησε το ΔΝΤ για τη χώρα μας, επιτρέπουν αισιοδοξία: ανάπτυξη 3,5% αντί 4,5% στα 4 τρίμηνα φέτος, αλλά και πληθωρισμός 4,5% ενώ ήδη “τρέχει” με 7% και 8% από τις αρχές του έτους, υποδηλώνουν σταθεροποίηση και μεγάλη βελτίωση στο β΄εξάμηνο της χρονιάς.

3.  30 Απριλίου, αμέσως μετά το ελληνικό και το καθολικό Πάσχα, η Αθήνα καταθέτει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στις Βρυξέλλες 2023-2026. Όσο ριψοκίνδυνο και αν ακούγονται τόσο …μακρινές προβλέψεις, θα ενσωματώνουν όλες τις νεώτερες εκτιμήσεις που «καίνε» επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τιμές, ανάπτυξη και επιτόκια δανεισμού, κατανάλωση κλπ.

4.   16 Μαΐου η ΕΕ ανακοινώνει τις δικές της προβλέψεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία στο β΄εξάμηνο, και δεν μπορεί να είναι πιο αισιόδοξες από όσο θα επιτρέπουν τότε οι εξελίξεις στην οικονομία και ο πόλεμος στην Ευρώπη –ενώ υπάρχουν και προβλέψεις για ειρήνευση μία εβδομάδα νωρίτερα (9 Μαΐου)!

5.  Μία εβδομάδα μετά, στις 23 Μαΐου το επόμενο Eurogroup θα δώσει το «σήμα» για την Ανάπτυξη, την λιτότητα και τα μέτρα στήριξης σ τους επόμενους 6-18 μήνες, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αλλά ιδίως στη χώρα μας που είναι και η μόνη που τελεί σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας.

Μηνύματα από Αθήνα

Αν και δεν πιστεύει κανείς πια στα «θαύματα» πάντως (ειδικά στην οικονομία), μήνυμα ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει «ανάσταση» εξέπεμψε στην Ευρώπη ότι, εν καιρώ πολέμου και πρωτοφανών δυσκολιών – όπου η Γηραιά ήπειρος πλήττεται περισσότερο από  οποιαδήποτε άλλη οικονομία διεθνώς –  η «μικρή» και πολύπαθη Ελλάδα τα κατάφερε και ξεχρέωσε πλήρως τα δάνεια των 30 δισ. που έλαβε πριν 12 χρόνια από το ΔΝΤ, όπως επισήμως ανακοίνωσε στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος τόνισε πως η εξέλιξη αυτή, όχι μόνον «στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας» αλλά «ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας».

Διαβάστε ακόμη:

Τα φρέσκα γκάλοπ, το «κοφτήρι» του ΔΕΔΔΗΕ, το σφυρί της Raxevsky και οι βόλτες της Βικτόρια στην Αθήνα

Ξανά στο σφυρί η μεζονέτα του «Mr. Globo» στην Κηφισιά (pics)

Matrix Pack: Οι «αυτοκράτορες» της Ευρώπης στα χάρτινα καλαμάκια είναι Έλληνες

 

Exit mobile version