«Μονοπάτι» για παροχές και νέα έκτακτα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης αναζητεί η κυβέρνηση. Από το Eurogroup σήμερα και την Σύνοδο Κορυφής σε μία εβδομάδα για την κρίσης στην Ουκρανία, μέχρι τα μέσα Ιουνίου και τα τελευταία βήματα για έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, η κυβέρνηση θέλει να διανοίγει συνεχώς χώρο για να ανακοινώσει ένα νέο ενεργειακό πακέτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Αθήνα προσβλέπει σε συνέχιση των ευέλικτων πολιτικών και το 2023. Σήμερα στις Βρυξέλες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετέχει στο συμβούλιο Eurogroup, αναμένοντας σημαντικές θετικές εξελίξεις και επιτυχίες:
- την σχετική εισήγηση της Κομισιόν, καθώς και τις συστάσεις της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η παράταση της «ρήτρας διαφυγής» (της ρήτρας δημοσιονομικής ελευθερίας δηλαδή) για το 2023 ακούγεται ως το επικρατέστερο σενάριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
- να δοθεί στη δημοσιότητα η 14η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία, πέρα από τα εύσημα προς τη χώρα, εκτιμάται πως θα ανοίγει το δρόμο ώστε στις 16 Ιουνίου το Eurogroup να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης 744 εκατ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) αλλά και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας –έστω και με προαπαιτούμενα- στα τέλη του Αυγούστου.
Όσο καλές και αν είναι τελικά αυτές οι εξελίξεις για τη χώρα μας, μέσα στον επόμενο ένα μήνα, η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από όρια που θέτουν οι αγορές στο υπέρογκο ελληνικό δημόσιο χρέος.
Όπως όλα δείχνουν, τυχόν παράταση της «ρήτρας ελευθερίας» δεν θα έχει τη μορφή που γνωρίζαμε έως τώρα, καθώς φαίνεται ότι το 2023 θα επιστρέψουν κάποιας μορφής δημοσιονομική παρακολούθηση και περιορισμοί, για τις χώρες οι οποίες έχουν υψηλό χρέος.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι στην ΕΡΤ αναφορικά με το κατά πόσο σχεδιάζεται κάποιας μορφής χαλάρωση, είτε μέσω της ρήτρας διαφυγής είτε μέσω των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Όπως τόνισε «τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά κυρίως στις χώρες με υψηλό χρέος». Και όσον αφορά στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν το 2023 με στόχο «να έχουμε μια πιο σταδιακή και πιο φιλική προς την ανάπτυξη μείωση του χρέους, αν αυτό συμφωνηθεί στους νέους κανόνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον προσοχή. Θα συνεχίσει να χρειάζεται για τις χώρες με υψηλό χρέος».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Μάρτιο έχει συμφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών ότι το 2023 λόγω της άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας, οι πολιτικές θα παραμείνουν ευέλικτες όμως όχι το ίδιο υποστηρικτικές όπως τα προηγούμενα έτη της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Έρχονται δύο ηχηρά σφυριά των 40 εκατ. ευρώ
Νέα επιβάρυνση – Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά σε πλαστικές συσκευασίες