search icon

Οικονομία

Eurogroup: Ούτε ευρωομόλογο ούτε «μπαζούκας» αλλά…

Προληπτική γραμμή στήριξης με «Μνημόνια» το «φάρμακο» στην κρίση - Τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπολογίζονται σε περίπου 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης

epa06849395 The President of the Eurogroup, Portuguese Finance Minister Mario Centeno speaks to the media as he arrives for the European Council summit in Brussels, Belgium, 29 June 2018. The Twenty-Eight leaders of the European Union reached an agreement on the migratory issue at the end of the night, Friday, June 29 around 4:30, announced the President of the Council European Donald Tusk. EPA/JULIEN WARNAND

«Συμφώνησαν ότι διαφωνούν» στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικοί της Ευρώπης καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος Σεντένο 48 ώρες πριν την συνεδριάσουν οι αρχηγοί των κρατών – μελών, «η συζήτηση μόλις άρχισε» και «χρειάζεται δουλειά ακόμη» το σχέδιο που καλούνται να αποφασίσουν, για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού και των επιπτώσεών του στην Οικονομία.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις πάντως έλειψε η λέξη «ευρω-ομόλογο». Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, σήμερα εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί με στόχο να εξεταστούν τα θέματα και να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη (26/3). Τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπολογίζονται σε περίπου 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Και, όπως είπε ο Μάριο Σεντένο, «εξετάζονται όλες οι δυνατότητες» στήριξης της οικονομίας.

Και ενώ τόνισε πως η συζήτησ μόλις ξεκίνησε και χρειάζεται δουλειά ακόμη, καθώς η κρίση σήμερα δεν σχετίζεται με αυτές που προηγήθηκαν, από την άλλη ανακοίνωσε ότι ο ESM θα είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια σε κάθε κράτος μέλος που θα το ζητήσει με δύναμη πυρός που θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Και ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαρος! Προτείνει σε όλους σαν λύση την προληπτική γραμμή στήριξης ECCL, για την οποία τόση και τόση συζήτηση είχε γίνει στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε «η προληπτική πιστωτική γραμμή, ECCL είναι η πλέον κατάλληλη σε περίπτωση κρίσης». Και εξήγησε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το 2% του ΑΕΠ μιας χώρας που το υποβάλλει ζητάει και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της άμεσης αντίδρασης πολιτικής στην κρίση του Κορωνοϊού.

Exit mobile version