της Σοφίας Ζαφείρη
Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα βρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Eurogroup της Δευτέρας, συνειδητοποιώντας, ως φαίνεται, ότι οι δανειστές δεν είχαν καμία πρόθεση να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και κατανοώντας πλήρως ότι εάν αποδέχονταν τις προτάσεις τους θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό.
Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να υποστήριξε κατά τη διάρκεια του Eurogroup ότι δεν μπορεί να δεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσε ο ESM και είχαν την απόλυτη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι εάν το πράξει θα συμβάλλει στη δημιουργία μίας «τεράστιας πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα».
Η παραπάνω δήλωση του κ. Τσακαλώτου φαίνεται να ίσχυε έως το πρωί της Τετάρτης, όπως αποδεικνύει η «πορεία» του πρωθυπουργού. Χθες το πρωί κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε συγκαταβατικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δεχθεί κάποια εκ των προτάσεων των δανειστών, με απώτερο στόχο -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να «ανοίξει», έστω και αμυδρά η πόρτα των αγορών.
Λίγες ώρες, όμως, αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός -ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της… αντιστροφής θέσεων και αποφάσεων- μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ). Ο κ. Τσίπρας, πέρασε στην αντεπίθεση, στέλνοντας -τουλάχιστον κατά τη γνώμη των κυβερνητικών στελεχών- μήνυμα προς ΔΝΤ και Γερμανία ότι «δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει πράξει όλα αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε και επομένως μένει και οι δανειστές να πράξουν το ίδιο.
Πάντως αναδίπλωση είχαμε χθες και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που δήλωσε ότι η πρόταση (ESM-Σόιμπλε) είναι μία καλή βάση συζήτησης! Φαίνεται δηλαδή πως τώρα δεν βλέπουν πιθανή πολιτική κρίση.
Φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι ήταν αυτό που έκανε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μία στροφή 180 μοιρών.
Διόλου «φιλικό» Eurogroup
Οι κυβερνητικοί παράγοντες, παρά την ξεκάθαρη αποτυχία στη συνεδρίαση του Eurogroup, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι παρά τις διαφωνίες το όλο κλίμα ήταν κλίμα συναίνεσης, αλλά ως φαίνεται ή δεν κατανόησαν τι συνέβαινε ή ήθελαν απλά να καθησυχάσουν όσους έχουν ακόμη… ψευδαισθήσεις.
Το πόσο «μη φιλικό» προς την Ελλάδα ήταν το Eurogroup αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, ο οποίος όχι μόνο εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν υπήρξε κάποια τελική συμφωνία -σε ένα από τα τρία προσχέδια που κατατέθηκαν από τον Γ. Ντάισελμπλουμ- αλλά ξεκαθάρισε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια καλύτερη πρόταση και ως εκ τούτου, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρήσει και το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μάλλον θα αποβεί άκαρπο.
Οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το Π. Τόμσεν, κάτι το οποίο πάντως υπάρχει και ως βασική προϋπόθεση στο Μνημόνιο του ΔΝΤ (το οποίο αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» πριν αρκετές εβδομάδες), ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θέλει εκ των προτέρων απόλυτη νομική κάλυψη για την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Το ΔΝΤ με αυτόν τον τρόπο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν ακυρώσεις ανάλογες με αυτές που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Ενστάσεις, όμως, εξακολουθεί να έχει το Ταμείο και αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς απαιτεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επαναφοράς τους.