search icon

Οικονομία

Eurogroup: Οι τρεις «κανόνες» για μέτρα κατά της κρίσης

Προς ανάκληση και απόσυρση οι μειώσεις φόρων στα καύσιμα πανευρωπαϊκά. Μέτρα πλέον μόνο για ευάλωτους. Χωρίς κοινή ευρωπαϊκή λύση έως τέλος του έτους

Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό αέριο -από σήμερα κιόλας αλλά ιδίως μετά την 21η Ιουλίου- το Eurogroup βάζει «στοπ» στα οριζόντια μέτρα στήριξης.  Από τη χθεσινή συνεδρίαση προκύπτει  πως «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε» να κάνει μειώσεις φόρων στα καύσιμα. Και όσοι έκαναν, πρέπει να τα πάρουν πίσω και να τα αντιστρέψουν.

Στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζεται: «τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς στόχευση των πιο ευάλωτων».

Αντί της επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος και ορυκτών καυσίμων μάλιστα, το Eurogroup τονίζει ότι τα κράτη «πρέπει να διατηρήσουν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση».  Ενθαρρύνει έτσι εστιασμένες εισοδηματικές ενισχύσεις όπως αυτές που εφαρμόζει η χώρα μας (“επιταγές ακρίβειας”, power pass,  Fuel pass κλπ). «Τα εισοδηματικά μέτρα εισοδήματος είναι, καταρχήν, προτιμότερα» από τα επιδότηση της τιμής και της κατανάλωσης πανάκριβων καυσίμων, θεωρεί το Eurogroup. Και δίνει ραντεβού για συνολική (επαν-) εκτίμηση της κατάστασης «προς το τέλος του έτους».

Ελλείψει συντονισμένης ευρωπαϊκής παρέμβασης και δεδομένης της τεράστιας ενεργειακής εξάρτησης της «ατμομηχανής» της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους ρωσικούς αγωγούς,  στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών μοιράστηκαν ανησυχίες και  αγωνίες. Αλλά στο τέλος επικράτησε η γραμμή των «φειδωλών» κρατών.

Υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών, το Eurogroup έθεσε χθες τρεις κανόνες για τα έκτακτα μέτρα κάθε χώρας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα:

1. βάζει «φρένο» σε οριζόντια μέτρα στήριξης της κατανάλωσης (του τύπου της εποχής της πανδημίας και των lockdown), αλλά ενθαρρύνει μόνον μέτρα που εστιάζουν στην προστασία των πιο ευάλωτων.

Μειώσεις ειδικών φόρων καυσίμων ουσιαστικά αποκλείονται ή αναστρέφονται: «Αναγνωρίζουμε ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων» τονίζει το Eurogroup. «Αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας».

2. κρίνει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Προειδοποιεί έτσι να μην ξεφύγουν δαπάνες και ελλείμματα, σύσταση που απευθύνεται στο μέγιστο βαθμό σε χώρες με πρόβλημα υπερχρέωσης όπως η Ελλάδα.

3. δίνει «σήμα» για δαπάνες με αναπτυξιακή κατεύθυνση, για τόνωση επενδύσεων και απασχόλησης που θα στηρίξουν απασχόληση και εισόδημα «με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης», διευκολύνοντας επίσης την προσπάθεια της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει σταθερότητα των τιμών χωρίς να προκαλεί πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις.

Και… για όποιον δεν κατάλαβε πάντως, η ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται πως «οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται κατάλληλα ανάλογα με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους στην κρίση και της εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία».

Πανευρωπαϊκή παρέμβαση και λύση, αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα σε δέκα μέρες, δεν διαφαίνεται έτσι πλέον ούτε τον Σεπτέμβριο ακόμα καθώς το ζήτημα για εκτίμηση της κατάστασης μετατίθεται «προς το τέλος του έτους».

Έως τότε «τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμβλυνση των περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς που εμποδίζουν τις οικονομίες μας» τονίζεται χαρακτηριστικά. Δηλαδή αύξηση παραγωγής, εξοικονόμησης και αυτάρκειας Ενέργειας αφού, αν επιδοτείται συνεχώς μόνο η κατανάλωση, τότε δεν εξισορροπούνται ποτέ οι τιμές και οι επιδοτήσεις καταλήγουν στον στενά περιορισμένο κύκλο των παραγωγών Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Travelmyth: Η ελληνική πλατφόρμα που ανοίγει τις πύλες σε πάνω από 4,2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και καταλύματα (pics)

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)

 

 

 

Exit mobile version