Μετά τις εορτές και τις αργίες, επιστρέφει και πάλι η Επιστρεπτέα 7, για έως και 100.000 δικαιούχους ακόμα που, ενώ έχουν κάνει μεν αίτηση πληρωμής, αλλά δεν έχουν ακόμα καταφέρει  να φτάσουν «στην πηγή για να πιούν νερό», είτε γιατί καθυστέρησαν, είτε διότι είχα κάνει λάθη και απορρίφθηκαν.

Ήδη από την Τρίτη, πολλά λογιστικά γραφεία άνοιξαν ειδικά και μόνον για να προετοιμάσουν την μαζική αποστολή αιτήσεων, αμέσως μόλις ανοίξει -από σήμερα ή αύριο το αργότερο- η πλατφόρμα για όσους είχαν αποκλειστεί την Μεγάλη Εβδομάδα.

Εν αναμονή της 2ης ευκαιρίας για δικαιούχους που είχαν κάνει λάθη στην α΄φάση υποβολής αιτήσεων, αλλά και επειδή οι μαζικές πληρωμές διακόπηκαν λόγω της τραπεζικής αργίας, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι χθες βράδυ ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων έχει «κολλήσει» στις 283.000.

Από τις 5 Μαΐου όμως και μέχρι και τις 10 του μηνός, οπότε λήγει η διορία υποβολής, το σύστημα θα δέχεται ξανά αιτήσεις και από όσους είχαν αποκλειστεί. Αυτοί θα πρέπει να επανυποβάλουν αίτηση, παρότι απορρίφθηκε η αρχική, επειδή δεν συμπλήρωσαν τα στοιχεία των εσόδων τους μέχρι το α΄τρίμηνο 2021, μαζί με την αίτηση συμμετοχής  όπως απαιτεί η σχετική διαδικασία.

Διευρύνεται η περίμετρος της Επιστρεπτέας 7 

Τον δρόμο άνοιξε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και επιχειρήσεις που δήλωσαν, μεν, έως την 19η Απριλίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Τα Έσοδά μου”, που λειτουργεί για τους σκοπούς της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, αλλά εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν την αίτηση ενδιαφέροντος.

Με αυτά τα δεδομένα, απομένουν περίπου 300 εκατ. ευρώ για τους νέους δικαιούχους που έχασαν την Επιστρεπτέα 6, όπως για παράδειγμα νέες επιχειρήσεις με έναρξη μετά το 2019, αλλά και πάμπολλες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι με μεγάλη πτώση τζίρου (κυρίως λιανεμπόριο, εστίαση, γυμναστήρια, πολιτισμός κ.λπ. που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους στο α΄τρίμηνο φέτος).

Παρόλα αυτά  όμως, και επειδή οι διασταυρώσεις που ξεκίνησαν εντόπισαν και «κομπίνες» με την Επιστρεπτέα, η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ ή δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, με σκοπό είτε την υπαγωγή είτε την προσαύξηση του ποσού της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ μπορεί:

  • να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  • να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα κατά περίπτωση στοιχεία
  • να μην συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες,
  • να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου
  • να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

 

Διαβάστε ακόμη

Cetracore-JetOil: Οι Ρώσοι, ο Πακιστανός και ο Αλέξανδρος Χανδρής

Το ήσυχο καλοκαίρι των υπουργών, το «φαρμάκι» ενός προέδρου και ο μυστήριος Mr. John Charalabakis 

Λιούις Χάμιλτον: Οι big business του «Βασιλιά» της Formula 1 – Tα… μυστικά του νέου συμβολαίου