Η σταδιακή ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον SSM, βρίσκει την Εθνική Τράπεζα με ύψος κεφαλαίων χωρίς προηγούμενο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Εχοντας ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία στο τέλος του 2015 την ανακεφαλαιοποίησή της αλλά και την πώληση μιας σειράς θυγατρικών όπως της Finansbank, της Astir Palace και της NBGI, η Εθνική Τράπεζα έχει καταστεί το ισχυρότερο πιστωτικό ίδρυμα στην ελληνική τραπεζική αγορά τόσο από πλευράς κεφαλαίων όσο και από ρευστότητας.
Το στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης αξιοποιεί τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τράπεζας (υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, ισχυρή ρευστότητα, ηγετικό όνομα) και την εξοπλίζει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Στόχος είναι η θωράκιση της ηγετικής θέσης της Εθνικής Τράπεζας, ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενεργητικό και κερδοφορία και η εξέλιξή της σε έναν αποτελεσματικό, πελατοκεντρικό και καινοτόμο οργανισμό. Οι πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της διοίκησης είναι τέσσερις: Πρώτον, η βελτίωση της παραγωγικότητας. Επιδίωξη είναι η αύξηση της αποδοτικότητας του λειτουργικού μοντέλου, η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του κόστους. Η Εθνική προσαρμόζει συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, αναγνωρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Στηρίζει τους πελάτες όλων των μεγεθών μέσα από νέα εργαλεία και στρατηγικές συνεργασίες με την EBRD και το EIF, ενώ δεν σταμάτησε καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών τη διοχέτευση ρευστότητας στους πελάτες της.
Επιδίωξη της διοίκησης είναι η αύξηση της χρηματοδότησης παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων που επιτρέπουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της έρευνας και της απασχόλησης με την εξασφάλιση ανταγωνιστικών όρων δανειοδότησης, αλλά και η προσφορά νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση των δυνατοτήτων και των μέσων πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου με σημαντικά μειωμένο κόστος. Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί εξειδικευμένα προϊόντα χαμηλού κόστους για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Δεύτερον, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Πρέπει να ισχυροποιηθούν οι λειτουργίες χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αναζητηθούν ευκαιρίες για πιο ριζικές, μακροχρόνιες και αποτελεσματικές λύσεις. Ηδη από την αρχή του 2016 η ΕΤΕ μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ αντανακλώντας τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις, καθώς και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων.
Τρίτον, η αύξηση των εσόδων. Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης των προμηθειών, η επέκταση των σχέσεων με τους πελάτες και η προώθηση της χρήσης προϊόντων στους πελάτες που τα έχουν ανάγκη.
Τέταρτον, η ψηφιακή αναβάθμιση της τράπεζας. Απαιτούνται συστηματικές επενδύσεις στην Πληροφορική, ώστε να προσφέρονται πρότυπες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πελάτες, στοχευμένες πρωτοβουλίες καλύτερης χρήσης και ανάλυσης των πληροφοριών, καθώς και ψηφιοποίηση βασικών διαδικασιών που επηρεάζουν την εμπειρία των πελατών.
Εχοντας πλέον θωρακιστεί κεφαλαιακά, η χρήση του 2016 σηματοδότησε την επικέντρωση των δυνάμεων της διοίκησης στη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της τράπεζας ταυτόχρονα με τη συνέχιση της υλοποίησης των δεσμεύσεών της με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ηδη σε επίπεδο ομίλου, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2016 έναντι ζημιών ύψους 23 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. H Εθνική Τράπεζα έχει μειώσει την εξάρτησή της από τον μηχανισμό ELA κατά 13,1 δισ. ευρώ και πλέον ανέρχεται σε μόλις 4,5 δισ. ευρώ
Πώς σκοπεύει η ΕτΕ να αξιοποιήσει τη σημαντική ρευστότητα που διαθέτει;
Η διοίκηση του ομίλου είναι πλέον έτοιμη να αξιοποιήσει τη ρευστότητα χρηματοδοτώντας την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και υποστηρίζοντας επιχειρήσεις νέας νοοτροπίας. Ηδη σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς η Εθνική Τράπεζα θέτει στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων 1,2 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στηρίζοντάς τες στην πράξη.
Αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση Business Stories του Πρώτου Θέματος (1η Ιανουαρίου 2017)