«Είμαστε αυτή την στιγμή μια υβριδική εταιρεία με 77.000 τίτλους δημοσίων ακινήτων. Θέλουμε να μεταλλαχθούμε και να γίνουμε, εκτός από διαχειριστές της δημόσιας περιουσίας, επενδυτές αλλά και πωλητές, βγάζοντας προσεχώς στην αγορά clusters ή μεμονωμένα ακίνητα προς αξιοποίηση».
Αυτό δηλώνει ο κ. Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ο οποίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας του συνεδρίου της Prodexpo για τo εγχώριο real estate, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κινήσεις και το μελλοντικό σχεδιασμό της εταιρείας τώρα αλλά και την μετά Covid 19 περίοδο:
«Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και αυτό που έφερε πιο μπροστά για εμάς είναι ο άμεσος, ψηφιακός μετασχηματισμός και στο κομμάτι των ακινήτων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε, ως ΕΤΑΔ, μία πιο προχωρημένη βάση δεδομένων, για να βγούμε στην αγορά, αξιοποιώντας ακίνητα κι εκτός του τουριστικού τομέα. Θέλουμε να κάνουμε άμεσα μείωση και διάσπαση του ρίσκου καθώς αυτή την στιγμή είμαστε εκτεθειμένοι κατά 82% σε τουριστικά ακίνητα, άρα το πλήγμα της υγειονομικής κρίσης για εμάς τη δεδομένη, δύσκολη συγκυρία είναι μεγάλο. Προχωράμε σε μία σειρά από επαναδιαπραγματεύσεις (σ.σ. υφιστάμενων συμφωνιών), αναδιαρθρώνουμε την εταιρεία εκ των έσω, αλλά, παράλληλα, θέλουμε να είμαστε και πιο «ανοικτοί» και στους έξω, στην αγορά ώστε να συμβάλλουμε περαιτέρω στη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως άλλωστε είναι ο ρόλος μας, μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας».
Ο κ. Βλαστός ανέφερε ότι η ΕΤΑΔ σκοπεύει να δώσει έμφαση -έχοντας σημαντικό ρόλο λόγω ακριβώς των δημοσίων ακινήτων που έχει στην «ομπρέλα» της- στο κομμάτι των αστικών αναπλάσεων, την ενεργειακή αναβάθμιση πρώην ολυμπιακών και άλλων εμβληματικών ακινήτων, την «ευφυή» γεωργία (smart farming), την αναβάθμιση γραφειακών χώρων κ.α.
«Επίσης ο τομέας των μαρίνων και των logistics μας ενδιαφέρουν άμεσα. Από εκεί που ήμασταν μόνο διαχειριστές θα γίνουμε και πωλητές και επενδυτές, ενώ σκοπεύουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Ενδεικτικά, θα προχωρήσουμε άμεσα στην αποεπένδυση από τον Σκαραμαγκά, για τον οποίο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, εντός Αθηνών και Αττικής είμαστε σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς (όπως το υπουργείο Εργασίας) για την αξιοποίηση του μεγάλου στοκ των ακινήτων, ενώ στο πλαίσιο και της γενικότερης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, σχεδιάζεται η επόμενη μέρα για την περιοχή του Ταε Κβο Ντο, αλλά και γενικότερα για τα πρώην ολυμπιακά ακίνητα».
Ο επικεφαλής της ΕΤΑΔ αναφέρθηκε ειδικότερα στο project για την ανάπλαση στη Μαρίνα Αλίμου «που θα αλλάξει όλη την περιοχή, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι «πέραν της αθηναϊκής Ριβιέρας θα έρθουν και μια σειρά από άλλες αστικές αναπλάσεις στην Περιφέρεια σε ακίνητα που έχουν κάνει τον κύκλο ζωής τους: Για παράδειγμα κοιτάμε πρώην parking ή κτίρια πρώην δικαστηρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο».