search icon

Οικονομία

Ερώτηση κρίσεως (κυριολεκτικά): Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022

Η αύξηση των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα, η πανδημλια δεν αφήνουν περίσσευμα στα νοικοκυριά

Για πολλούς ανθρώπους τo 2020 και 2021 ήταν μια πρόκληση, όχι μόνο σε επίπεδο υγείας, αλλά και οικονομικά.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η άνοδος των τιμών των τροφίμων δυσκόλεψε πολλά νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν όμως πολλά που υποδηλώνουν ότι το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο και οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερα χρήματα – ή τουλάχιστον όχι λιγότερα – στο πορτοφόλι τους.

Η αγοραστική δύναμη θα ανέβει και πάλι σημαντικά το 2022, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, προβλέπει ο Φίλιπ Βόιτεκ από την εταιρεία έρευνας αγοράς GfK. Εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά 4,3 %.

Ο οικονομολόγος Τόρτστεν Σμιτ, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπντιτς στο Έσεν, δεν είναι και τόσο αισιόδοξος. Εκτιμά ότι οι πραγματικοί μισθοί θα παραμείνουν στάσιμοι το 2022. Παρόλα αυτά θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις. Οι χαμηλόμισθοι θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι το 2022 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου από τα 9,60 ευρώ στα 9,82 ευρώ την ώρα. Και από την 1η Ιουλίου θα αυξηθεί και πάλι κατά 63 σεντς φθάνoντας στα 10,45 ευρώ την ώρα. Η νέα κυβέρνηση συμφώνησε ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 12 ευρώ την ώρα. Πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί είναι όμως ακόμα αβέβαιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle

 

Exit mobile version