Οι αγρότες εκτιμούν ότι απαιτείται άμεση ενίσχυση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων, μπροστά στις αυξανόμενες περιβαλλοντικές και οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η αγροτική βιομηχανία της Ευρώπης και της Αφρικής. Αυτό καταδεικνύει μια νέα ανεξάρτητη έρευνα με τίτλο «Farmers and Digitalisation», που διεξήγαγε η Savanta ComRes κατόπιν ανάθεσης από τον Όμιλο Vodafone.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πάνω από 600 αγρότες από 13 χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ρωτήθηκαν για την σημερινή στάση τους απέναντι στην ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων τους, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις τρέχουσες γεωπολιτικές και κοινωνικές πιέσεις που επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος εξοπλισμού και υλικών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των απειλών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ευρώπη και την Αφρική. Σχεδόν όλοι οι αγρότες που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα (96%) θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την οικονομική βιωσιμότητα των αγροκτημάτων τους σε κάποιο βαθμό. Οι αγρότες στην Αφρική έχουν παρόμοιες ανησυχίες, καθώς το 93% εκφράζει την ίδια άποψη. Άλλες απειλές που αναφέρουν οι αγρότες, περιλαμβάνουν το κόστος των καυσίμων και της ενέργειας – που επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία – καθώς και τις χαμηλές τιμές της αγοράς για καλλιέργειες και ζώα, αλλά και την έλλειψη υποστήριξης από τον δημόσιο τομέα.
Οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και βιώσιμων αγροκτημάτων με ψηφιακές τεχνολογίες
Η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα είναι ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Επομένως, είναι ενθαρρυντικό ότι η έρευνα αποκαλύπτει πως οι αγρότες χρησιμοποιούν ήδη ψηφιακά εργαλεία για να μειώσουν τη χρήση λιπασμάτων, τη χρήση νερού και να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους. Επιπλέον, πάνω από τα δύο τρίτα των αγροτών στην Ελλάδα (84%) πιστεύουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τη γεωργία να πετύχει στο μέλλον. Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας γεωργίας θα αυξηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς οι αγρότες δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερα σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να μπορούν να καταπολεμήσουν ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, σχεδόν όλοι οι αγρότες στην Ελλάδα (96%) σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερα σε ψηφιακά εργαλεία κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Καθώς οι αγρότες συνεχίζουν να μετριάζουν τον αντίκτυπο των κρίσεων αυτών, η έρευνα καταδεικνύει ότι η συγκεκριμένη κοινότητα στρέφεται σε έξυπνες λύσεις γεωργίας. Τα έξυπνα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα αγροκτήματα μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιμετωπίσουν το κόστος και να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, λιπασμάτων και νερού, κάτι που είναι κρίσιμο επί του παρόντος. Στις τεχνολογίες περιλαμβάνονται drones, συστήματα ανίχνευσης οχημάτων και αυτόνομα οχήματα, καθώς και τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία blockchain και εφαρμογές smartphone, που καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και των συνθηκών εδάφους, όπως επίσης και του κόστους και των τιμών της αγοράς. Οι έξυπνες λύσεις ποτίσματος, άρδευσης και τροφοδοσίας καλλιεργειών συμβάλλουν επιπλέον στην αύξηση της απόδοσης και στην αύξηση της προβολής των βασικών γεωργικών δεδομένων για την εν λόγω κοινότητα.
Εμπόδια για την περαιτέρω υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών
Ωστόσο, υφίστανται σαφή εμπόδια για την ευρεία και διαρκή υιοθέτηση εργαλείων ψηφιακής γεωργίας: Το 92% των αγροτών της Ελλάδας που ερωτήθηκαν σχετικά, επιθυμούν περισσότερη στήριξη για να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως το κόστος των συσκευών και άλλου υλικού, το οποίο αναφέρθηκε ως σημαντικό εμπόδιο από το 41% των αγροτών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η προσδοκώμενη στήριξη δεν εξαντλείται μόνο στους οικονομικούς πόρους: ποσοστό 22% των αγροτών στην Ελλάδα επιθυμεί κατάρτιση για τη χρήση ψηφιακών λύσεων. Η συνδεσιμότητα συνιστά επίσης βασικό ζητούμενο, καθώς το 20% των ερωτώμενων στην Ελλάδα δηλώνει ότι η καλύτερη συνδεσιμότητα μέσω κινητού Διαδικτύου είναι ένα μέσο που μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία στο αγρόκτημά τους.
Ο Joakim Reiter, Διευθυντής Εξωτερικών και Εταιρικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η έρευνα πρέπει να εκληφθεί ως έκκληση για παροχή βοήθειας σε αγρότες που αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα είναι ζωτικής σημασίας, για να παρέχεται σε αυτήν την κοινότητα πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, τις πληροφορίες και την κατάρτιση που χρειάζεται για να αναπτύξει τις δυνατότητές της. Πρέπει να αλλάξουμε περιοριστικές ρυθμιστικές πολιτικές και πρακτικές που επηρεάζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες cloud και δεδομένων και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που να υποστηρίζει καινοτομίες, όπως το cloud computing. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρίσιμες γνώσεις για τη γεωργία που χρειάζονται για να επιτύχουν πιο αποτελεσματικές καλλιέργειες».
Η Vodafone στηρίζει αγρότες στην Ευρώπη και την Αφρική μέσω πλατφορμών cloud, ψηφιακών αγορών και συμβουλευτικών υπηρεσιών
Για τους αγρότες, τα δεδομένα βρίσκονται στο επίκεντρο της ψηφιακής αυτής επανάστασης. Το MYFARMWEB, η διαδραστική πλατφόρμα της Vodafone που βασίζεται στο cloud, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να οπτικοποιούν δεδομένα που συλλέγονται από αγροτικούς αισθητήρες IoT σε όλη την καλλιεργήσιμη τους έκταση, εξυπηρετώντας μέχρι στιγμής περισσότερες από 8.500 εμπορικές γεωργικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας παγκοσμίως. Νωρίτερα φέτος, η Vodafone ανακοίνωσε την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος MYFARMWEB σε πέντε φάρμες στην Ευρώπη, φέρνοντας κοντά πελάτες στη Νότια Αφρική, την υποσαχάρια Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ψηφιακή πλατφόρμα “Connected Farmer” της Vodafone συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, των εσόδων και της ανθεκτικότητας των αγροτών μικρής κλίμακας, συνδέοντάς τους με πληροφορίες, εισροές, πιστωτικά μέσα και αγοραστές και υποστηρίζοντας επιπλέον 2,3 εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές στην Υποσαχάρια Αφρική. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες, περιεχόμενο ορθής γεωργικής πρακτικής και δοκιμαστικά σχέδια για κατάρτιση και πρακτική διαχείριση αλλαγών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η πλατφόρμα Connected Farmer υποστήριξε περισσότερους από 200.000 αγρότες σε χώρες της Ανατολικής και νότιας Αφρικής, βοηθώντας τους αγρότες να υποβάλουν αίτηση και να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις για σπόρους, λιπάσματα και φυτοπροστασία από τις τοπικές κυβερνήσεις τους, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αγροτικής επισιτιστικής ασφάλειας.
Ο Vinod Kumar, Διευθύνων Σύμβουλος του Vodafone Business, δήλωσε: «Από τη συνεργασία με αγρότες σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική τα τελευταία οκτώ χρόνια, αντιληφθήκαμε πώς η σκληρή πραγματικότητα, μέσω των προκλήσεων που αποτυπώνονται στην έρευνα, απειλεί το μέλλον όχι μόνο των αγροκτημάτων τους, αλλά και ολόκληρου του κλάδου. Αν και είναι θετικό να βλέπουμε την κοινότητα αυτή να υιοθετεί ήδη ψηφιακές λύσεις, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη και η Αφρική θα αγκαλιάσουν πλήρως τη γεωργία ακριβείας. Βοηθώντας τους αγρότες να ψηφιοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, συμβάλλουμε στη μείωση των εμποδίων που εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη συνδεσιμότητας, η οποία, με τη σειρά της, βοηθά τους αγρότες να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τις αποδόσεις για να εξασφαλίσουν ένα πιο εύρωστο και βιώσιμο μέλλον για τον γεωργικό κλάδο».
Η πλήρης έκθεση «Farmers and Digitalisation» είναι διαθέσιμη εδώ.