search icon

Οικονομία

Έρχονται τα πάνω κάτω στη φορολογία ακινήτων

Αυξήσεις στα αφορλόγητα όρια, μειώσεις σε συντελεστές και αλλαγές σε κλίμακες σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σε τροποποίηση όλων των διατάξεων που καθορίζουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, με τις αλλαγές να αφορούν τόσο τους συντελεστές φορολόγησης όσο και τα αφορολόγητα όρια και τις κλίμακες υπολογισμού των φόρων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αλλαγές προβλέπουν αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και στα γενικά όρια απαλλαγής από τους φόρους δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, τροποποιήσεις στις κλίμακες και μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων.

Όπως προκύπτει από το κείμενο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 που υποβλήθηκε στην Κομισιόν, οι τροποποιήσεις θα επιτρέψουν τον καθορισμό δικαιότερων συντελεστών φορολογίας ακινήτων και κατώτατων ορίων επιβολής φόρων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι φόροι όπου θα γίνουν αλλαγές στα όρια απαλλαγής, στους συντελεστές και τις κλίμακες υπολογισμού είναι:

1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Από τον φόρο απαλλάσσεται η αγορά α’ κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.00 ευρώ από άγαμο, έως 250.000 ευρώ από έγγαμους χωρίς τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο τα όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ και για πάνω από δύο παιδιά προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

2. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων. Υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1% -10% για δωρεές προς συζύγους ή εγγόνια με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5% -20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δεύτερου βαθμού με αφορολόγητο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.Σε περιπτώσεις δωρεών πρώτης κατοικίας ισχύουν αφορολόγητα όρια όμοια με αυτά που εφαρμόζονται στο φόρο μεταβίβασης.

3. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων. Υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10%. Σε περιπτώσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας ισχύουν αφορολόγητα όρια όμοια με αυτά που εφαρμόζονται στο φόρο μεταβίβασης.

4. Ο φόρος της κληρονομιάς ακινήτων. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

5. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ. Επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα με συντελεστές κλιμακούμενους, ανάλογα με το ύψος των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα φορολογούμενα ακίνητα.

6.Ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ. Επιβάλλεται στο άθροισμα των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών όλων των κτισμάτων και των εδαφικών εκτάσεων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Ο υπολογισμός του φόρου γίνεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,155 έως 1,15%.

Τι θα αλλάξει

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που εξετάζονται είναι οι εξής:

– Τα όρια αξίας μέχρι τα οποία ισχύουν απαλλαγές από τους φόρους μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιάς θα επανεξεταστούν και θα επανακαθορισθούν με βασικό σκοπό να αποτραπεί η περικοπή ή ακόμη και η πλήρης απώλεια των φοροαπαλλαγών για όσους αποκτήσουν πρώτη κατοικίας μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία θα αυξηθούν προκειμένου να διατηρηθεί η απαλλαγή ειδικά για τις οικογένειες.

– Οι κλίμακες των συντελεστών υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ θα αναμορφωθούν, Συγκεκριμένα, θα διευρυνθούν τα χαμηλά κλιμάκια στα οποία αντιστοιχούν οι πιο μικροί συντελεστές υπολογισμού του φόρου και με βάση τα οποία φορολογείται η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Στόχος είναι οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών να μην οδηγήσουν σε μετάβαση των ακινήτων πολλών φορολογουμένων από τα χαμηλά σε πιο υψηλά κλιμάκια, όπου εφαρμόζονται πολύ μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου.

– Το αφορολόγητο των 250.000 ευρώ το οποίο ισχύει στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ.

– Σκέψεις για τροποποιήσεις στα κλιμάκια ή ακόμη και για μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ώστε όσοι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται ήδη με αυτόν να μην υποχρεωθούν να τον πληρώσουν σημαντικά αυξημένο εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών αξιών.

Exit mobile version