Γραφεία διαχείρισης των χρημάτων και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων που επιλέγουν την Ελλάδα για φορολογική κατοικία τους, θεσπίζει διάταξη που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Ως προαπαιτούμενο για να αδειοδοτηθούν ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ στη χώρα μας. Η ίδια διάταξη ορίζει τα κίνητρα λειτουργίας τους και φορολογία βάσει ποσοστού κέρδους επί των ακαθαρίστων εσόδων τους.

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε άμεσα και έμμεσα «πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας», από την προσέλκυση φορολογουμένων από το εξωτερικό, αλλά και την τόνωση της οικονομίας μέσω της απασχόλησης εργαζόμενων σε αυτές τις νέες εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, όπως αναφέρει σε δήλωσή τους και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τι είναι τα family offices

Το σχέδιο για να δραστηριοποιηθούν «οικογενειακά γραφεία» υψηλού πλούτου και στην Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσουν μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και να λάβουν ελληνικό ΑΦΜ φορολογούμενοι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας από την αλλοδαπή, αποκάλυψε την Κυριακή το business stories. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να προσελκυσθούν τέτοια γραφεία, προβλέπεται και η δυνατότητα να εκπέσουν δαπάνες «κατ’ αποκοπήν».

Μετά και το Brexit, ο διεθνής ανταγωνισμός φτάνει σε άλλα επίπεδα, όχι μόνο με τους γνωστούς «φορολογικούς παραδείσους» και τις off shore όπως παλαιά, αλλά και με τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που υιοθετούν ειδικά συστήματα Non-Dom για μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό.

Τα «οικογενειακά γραφεία» ή family offices όπως θα λέγονται, λειτουργούν ήδη σε πολλές χώρες. Σχεδιάζουν και φροντίζουν τα πάντα, για τη μετεγκατάσταση μιας οικογένειας σε άλλη χώρα, την αγορά ακινήτου, τη διαχείριση των οικονομικών τους, μέχρι και τη διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών υποθέσεων που θα αντιμετωπίσουν.

Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει ως τώρα κάτι τέτοιο. Αυτό αλλάζει, θεσμοθετώντας ειδικό καθεστώς λειτουργίας τέτοιων γραφείων, ώστε να διασφαλίζονται η διαφάνεια, αλλά και τα κίνητρα για τη μεταφορά φορολογουμένων στην Ελλάδα, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Στόχος δεν είναι μόνο να πληρώνουν περισσότεροι φόρο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η μεταφορά ή δημιουργία παράπλευρων δραστηριοτήτων από επενδυτές, επιχειρήσεις, ή και απλούς συνταξιούχους που θα τονώσουν την κατανάλωση στην Ελλάδα.

«Ήλιος, θάλασσα και…» Golden boys

Τα «οικογενειακά γραφεία» θεωρούνται απαραίτητα γιατί οι ανάγκες διαχείρισης του πλούτου των οικογενειών στις οποίες απευθύνεται το «προσκλητήριο» σε φορολογούμενους από το εξωτερικό, ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του λογιστή τους ή και ενός απλού συμβολαιογράφου. Θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 5 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα, να δαπανούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως και θα φορολογούνται με συντελεστή κέρδους 7% επί των εσόδων τους.

Όπως αποκάλυψε το b.s. ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και μεγαλοστελεχών από το City του Λονδίνου -και όχι μόνον- για να αξιοποιήσουν τα νέα εργαλεία (πχ flat tax, απαλλαγή φόρου 50% για 7 χρόνια) και να μεταφέρουν τα γραφεία και την φορολογική κατοικία τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, ή στην Ολλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο κ.ά. που εφαρμόζουν ανάλογα συστήματα Non Dom. Και το Ην. Βασίλειο το ίδιο άλλωστε, καθιερώνει δικό του σύστημα προσέλκυσης Κινέζων, Αράβων και άλλων πλουσίων πολιτών από το εξωτερικό.

Πολλοί θεωρούν ως ειδυλλιακό προορισμό τη χώρα μας, εφόσον όμως συνοδεύεται από διασφαλίσεις. Τα οικογενειακά γραφεία θα παρουσιάζουν στους πελάτες τους το πλέγμα κινήτρων που τους παρέχεται και πώς θα αλλάξει η φορολογία και η ζωή τους συνολικά, των ιδίων και των οικογενειών τους, αν επιλέξουν να “μεταναστεύσουν” φορολογικά –ή και να επαναπατριστούν- στην Ελλάδα.

Πίσω από τον τίτλο τους, τα family office κρύβουν ιστορίες εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων. Και δίνουν λύσεις-πακέτο, καθώς ένας φορέας ή μια εταιρεία θα μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο των αναγκών μετεγκατάστασης της οικογένειας

Κάτω από την «ομπρέλα» των οικογενειακών γραφείων μπορούν να συνεργαστούν λογιστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εταιρείες επένδυσης κεφαλαίων, με στόχο να εξυπηρετήσουν εύπορες οικογένειες που μπορεί να αποτελέσουν και τους επενδυτές του μέλλοντος. Τους κατευθύνουν στα οικονομικά τους (άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ομαλή κίνηση κεφαλαίων, αναζήτηση για επενδύσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κλπ). Παρέχουν καθοδήγηση για την επένδυση της περιουσίας τους, μέχρι και τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες ή τη μισθοδοσία του προσωπικού που εργάζεται στην οικογένεια.

Σε αυτή τη βάση, στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε τα εξής:

«Προχωράμε στη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices). Με τα κίνητρα αυτά επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα διαφανές και οριοθετημένο πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές φορολόγησης, αναφορικά με τη διαχείριση των χρηματικών/επενδυτικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας τους.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην προσέλκυση περισσότερων φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό και θα εφαρμόζονται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι ήδη, ή καθίστανται, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, κατ’ εφαρμογή των κείμενων διατάξεων ή των ειδικότερων προβλέψεων των προαναφερόμενων ήδη θεσπισμένων φορολογικών κινήτρων με τα άρθρα 5Α, 5Β και 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ)».

Με διαδοχικά νομοθετήματα, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, παρέχονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα φυσικών προσώπων που επενδύουν στη χώρα, αλλοδαπών συνταξιούχων και εργαζόμενων.

Ειδικότερα:

Η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), για την προσέλκυσηφορολογικών κατοίκων εξωτερικού, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.

Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας.

Επιπλέον, με τον νόμο 4758/2020 θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα.

Kαι η δήλωση του κ. Σταϊκούρα καταλήγει: «Με τη σημερινή, νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η Κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, συνεχίζει να υλοποιεί, με διορατικότητα και αποφασιστικότητα, διαρθρωτικές αλλαγές που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών στη χώρα».

Διαβάστε ακόμη

Ο γαργαντούας των media, τα δυο μυστήρια τιμολόγια, το ρινγκ με τον Γκριμάλντι 

Συναγερμός για τα δίκτυα ηλεκτρισμού – Παραμένουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Αττική

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι