Αγώνα δρόμου ξεκινά ο ελεγκτικός μηχανισμός για να μη χαθούν χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων, που μετά τις 31 Δεκεμβρίου περνούν στο απυρόβλητο. Ηδη χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει από την Εφορία «ραβασάκι» με φόρους και πρόστιμα καθώς μετά από ελέγχους σε παλιές φορολογικές υποθέσεις προέκυψε ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις.
Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως εκκρεμείς υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις, απόκρυψη εισοδήματος από ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ΦΠΑ. Πρόκειται για παλιές υποθέσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για παραγραφή, καθώς στο τέλος του έτους εκπνέει η προθεσμία για την κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και επιβολής προστίμων.
Οι φάκελοι των εν λόγω υποθέσεων έχουν ήδη διαβιβαστεί σε Εφορία και Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και στη συνέχεια να φύγουν τα ειδοποιητήρια με τον «λογαριασμό», αφού η όλη διαδικασία πρέπει να τρέξει μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία αναφέρεται ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα θα χάνεται αν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.
Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.
Στις φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται:
■ Υποθέσεις του έτους 2017 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις, το αργότερο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
■ Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2012, για τις οποίες προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία.
■ Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του 2012 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου του 2013 -δηλαδή μετά τη λήξη του 2012 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.
■ Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
■ Υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το 2017.
■ Επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 για το 2018 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια ώρα, τα Ελεγκτικά Κέντρα της Εφορίας σκανάρουν φορολογουμένους με αδήλωτα εισοδήματα και μαύρο χρήμα. Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε 22.450 υποθέσεις. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ελέγχθηκαν πάνω από 4.700 υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, με τους ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 270 εκατ. ευρώ.
Οι ελεγκτές των νεοσύστατων ΕΛ.ΚΕ. ελέγχουν εμβάσματα, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, αναζητούν αδήλωτα εισοδήματα, ψάχνουν ακίνητα και κρυφά περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο επτάμηνο εκδόθηκαν 7.731 εντολές ελέγχου και έχουν ήδη ολοκληρωθεί 4.748 έλεγχοι, με το 73,2% ή 3.478 των υποθέσεων που ελέγχθηκαν να είναι της τελευταίας πενταετίας ή τριετίας.
Από τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 276,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 179,67 εκατ. αφορούν φόρους που έχουν επιβληθεί έπειτα από σχετικούς ελέγχους, ενώ 96,73 εκατ. ευρώ προέρχονται από βεβαιωθέντα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
Επίσης, στο επτάμηνο ολοκληρώθηκαν 364 έλεγχοι που αφορούσαν υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, δηλαδή περιπτώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων ή χρηματικών ποσών, με τους φόρους που βεβαιώθηκαν να ανέρχονται σε 1,13 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, 232 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές με μηνυτήριες αναφορές, καθώς η φοροδιαφυγή που διαπιστώθηκε ήταν πολύ μεγάλου ύψους, υπερβαίνουσα τα 100.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος και σε άλλους φόρους ή τα 50.000 ευρώ στον ΦΠΑ.
Διαβάστε ακόμη
Η υπογεννητικότητα αλλάζει τον χάρτη του ελληνικού επιχειρείν
Οι Έλληνες προτιμούν τα βόρεια προάστια για αγορά πολυτελών κατοικιών
Σύνταξη το 2023 ή το 2024; Τι σας συμφέρει και γιατί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ