© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Φουσκώνει» το Ταμείο Ανάκαμψης με πρόσθετους πόρους, δηλαδή δάνεια και επιδοτήσεις για την Ελλάδα. Από τον αρχικό «κουμπαρά» 31,2 δισ. ο προϋπολογισμός για τη χώρα μας θα φτάσει τελικά στα 36 δισ. και το απερχόμενο οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για να κλειδώσει, η επόμενη κυβέρνηση, τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ.
Εάν η εκλογική αναμέτρηση κυλήσει ομαλά, τότε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σε θέση (καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τρέχουν τις διαδικασίες) να καταθέσει επίσημο αίτημα προς την Κομισιόν για τα επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ. Αυτά που θα διατεθούν στο πλαίσιο του λεγόμενου «REPowerEU». Με τα νέα δεδομένα η Ελλάδα μπορεί να τραβήξει επιδοτήσεις 14,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 760 εκατ. ευρώ από το REPowerEU συν δάνεια 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμα 5 δισ. ευρώ από το REPowerEU.
Αίτημα στην κομισιόν
Πριν από έναν μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε στις χώρες-μέλη τα αιτήματα που έχει δεχθεί για δάνεια μέσω του REPowerEU. Η Ελλάδα έχει αιτηθεί δάνεια 5 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση επιπλέον έργων για την ενεργειακή μετάβαση, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την κάλυψη επιχειρήσεων και πολιτών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης του σχετικού αιτήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να το υποβάλει στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, η Ελλάδα, μέσω του REPowerEU θα μπορέσει να λάβει επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να διατεθεί για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και στην παραγωγή.
Πιο συγκεκριμένα, τα 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων -μέσω δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων- σε τομείς όπως:
■ Εργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), π.χ. ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο κ.ά.
■ Εργα ενεργειακής απόδοσης, π.χ. παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια επιχειρήσεων, αναβάθμιση υποδομών και αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών παραγωγής.
■ Πρωτοβουλίες για την προώθηση των «καθαρών» μεταφορών.
■ Εργα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, όπως λύσεις εκτός δικτύου και δίκτυα κατανεμημένης ηλεκτρικής ενέργειας.
■ Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα έως τώρα δεδομένα, λήγει το 2026. Τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα για μία μόνο ενδιάμεση αναθεώρηση έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτή την αναθεώρηση του προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Η αναθεώρηση έχει σκοπό να διορθώσει προβλήματα και να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες, οπότε θα αφαιρεθούν επενδύσεις που δεν προχωρούν και θα προστεθούν ίσως άλλες, ενώ θα τροποποιηθούν και τα χρονοδιαγράμματα των οροσήμων, ώστε να είναι εφικτά.
Πρόσφατα η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Πρόκειται για ποσό 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Εφόσον το αίτημα εγκριθεί, η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί μετά το καλοκαίρι. Το ποσό θα προστεθεί στα 11,08 δισ. ευρώ που έχει ήδη εισπράξει η χώρα και έτσι συνολικά οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν στα 12,8 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το φθινόπωρο η απορροφητικότητα του ελληνικού προγράμματος, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 30,5 δισ. ευρώ, θα φτάσει στο 42%.
Η υποβολή του αιτήματος είχε ως προϋπόθεση την ικανοποίηση μιας σειράς από προαπαιτούμενα, που γίνονται όλο και δυσκολότερα, καθώς αφορούν πλέον την εμφάνιση προόδου σε επενδύσεις και όχι απλώς νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ίσχυε σε μεγαλύτερο βαθμό στις αρχές. Γι’ αυτό το τρίτο αίτημα χρειάστηκε, μεταξύ άλλων, να επιδειχθεί πρόοδος σε 55 διαγωνισμούς.
H απορροφητικότητα
Επόμενο αίτημα θα υποβληθεί τον Οκτώβριο και -παρότι δεν το προβλέπει ο προγραμματισμός- είναι πιθανό να περιλαμβάνει και δάνεια. Αυτό θα συμβεί αν η απορροφητικότητα των δανείων φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που οι αρμόδιες Αρχές του Ταμείου Ανάκαμψης δεν το αποκλείουν, δεδομένης της καλής πορείας των δανείων. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη δόση περιείχε δάνεια επίσης νωρίτερα από τον προγραμματισμό, ακριβώς επειδή είχε καλυφθεί η προαπαιτούμενη απορροφητικότητα. Το ίδιο δεν αποκλείεται να συμβεί και τον Οκτώβριο, υποστηρίζουν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι από τα αρχικά 31,2 δισ. ευρώ του ελληνικού προϋπολογισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 12,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ζήτηση για τα προνομιακά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά έχουν υποβληθεί 392 επενδυτικά σχέδια, ύψους 12,33 δισ. ευρώ, έναντι 381 επενδυτικών σχεδίων ύψους 12,12 δισ. ευρώ πριν από περίπου έναν μήνα. Από τα 12,33 δισ. ευρώ, 5,1 δισ. είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 4,11 δισ. κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι συνεργαζόμενες τράπεζες και σε 3,12 δισ. ευρώ αντιστοιχεί η ίδια συμμετοχή των επενδυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο έως το τέλος Απριλίου.
Εχουν υπογραφεί 145 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού σχεδόν 6 δισ. ευρώ, έναντι 106 δανειακών συμβάσεων, προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ πριν από έναν μήνα. Από τον προϋπολογισμό των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης καλύπτουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια των τραπεζών κάπου 2 δισ. και τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Από τις 392 επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, οι 236 προέρχονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται σε 2,75 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που υπεγράφησαν είναι 1,9%, έναντι 1,8% πριν από έναν μήνα.
Διαβάστε ακόμη
Οι επενδυτές βλέπουν ράλι στο Χρηματιστήριο και επενδυτική βαθμίδα (πίνακας)
Ντάνιελ Φάμπιαν (Google): «Ψηφιακός εμπρηστής» στον άγνωστο πόλεμο της κυβερνοασφάλειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ