search icon

Οικονομία

Έρχονται αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στα «μαλακά» οι παραγωγοί ΑΠΕ - Τέσσερις επιβαρύνσεις από τα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ - Η ΔΕΗ «παγώνει» την επιβάρυνση - Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι πάροχοι

Στο τρίπτυχο παραγωγοί ΑΠΕ, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και καταναλωτές πέφτει το βάρος της εξισορρόπησης του ελλειμματικού λογαριασμού πληρωμών πράσινης ενέργειας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με βάση την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις, με τις οποίες ο κλάδος των παραγωγών αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας «πέφτει» στα μαλακά καθώς απέφυγε ένα οριζόντιο ψαλίδι αλλά και  κούρεμα στις ταρίφες που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες όπως άλλωστε είχαν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, οι εκπρόσωποι του κλάδου τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η εφάπαξ εισφορά 6% στα έσοδα του 2020, που  αντιστοιχεί συνολικά σε 110 εκατ. ευρώ και αφορά  έργα προ τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μπορεί να μεταφράζεται σε κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων, ειδικά για τους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ (ΤΕΡΝΑ  Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΕNEL, EREN, Iberdrola κ.α). Ωστόσο οι απώλειες αυτές μετριάζονται από την μετακύλιση μέρους του κόστους και στους προμηθευτές ενέργειες αλλά και με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο.

Οι ιδιώτες προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αντιστοιχεί στην άντληση πρόσθετων εσόδων ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη αυτή θεωρείται πολύ πιθανόν να μεταφερθεί στους λογαριασμούς ρεύματος, πλην της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την επιβάρυνση των καταναλωτών από το τέλος προμηθευτών που επιβάλλεται για την εξυγίανση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτό ενδέχεται να είναι και το πρώτο μέτρο που μπορεί να  επηρεάσει τις τσέπες των καταναλωτών. Το δεύτερο, είναι η επιβολή του λεγόμενου «πράσινου» τέλους στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο θα επιβαρυνθεί με 0,03 λεπτά το λίτρο κάτι που θα αυξήσει αντίστοιχα τις τιμές των καυσίμων. Το ΥΠΕΝ δήλωσε χθες ότι αποτελεί ένα είδος «φόρου άνθρακα» και ότι επιβάλλεται και σε άλλες χώρες στην ΕΕ.

Το τρίτο μέτρο που επηρεάζει τα νοικοκυριά σχετίζεται με την επιβάρυνση του ΕΤΜΕΑΡ. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένας «μηχανισμός ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ Χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που θα επιτευχθεί μέσω της σταδιακής διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με την ηπειρωτική χώρα».

Όμως με την πρόβλεψη αυτή, η κυβέρνηση παίρνει πίσω τη ρητορική για απαλλαγή των καταναλωτών από τα βάρη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που επιβαρύνουν όλους και «ξεχρεώνουν» το αυξημένο κόστος της παραγωγής ενέργειας για να ηλεκτροδοτούνται τα νησιά μας. Οι χρεώσεις αυτές θα εξαλείφονταν με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.

Με την νέα πρόταση του ΥΠΕΝ, οι χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών ρεύματος θα ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ. Πρόκειται για μία από τις επιβαρύνσεις αφού η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων θα αυξήσει και τα τέλη χρήσης του συστήματος που επίσης θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Ήδη, όφελος 50 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί το 2021 στον ΕΛΑΠΕ από την ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης –Πελοποννήσου και 200 εκat. ευρώ ετησίως  από το 2024, με την μεγάλη διασύνδεση Κρήτης –Αττικής.

Οι επιβαρύνσεις θα συνεχιστούν και για τους μεγάλους καταναλωτές της μέσης και της υψηλής τάσης (βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ κ.α), αφού το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ ενεργοποιεί μία περσινή υπουργική απόφαση που δεν είχε εφαρμοστεί.

Με τον τρόπο αυτό, ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ θα ενισχυθεί με 180 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, με εξαίρεση τα ξενοδοχεία επειδή, τα οποία έχουν πληγεί από την πανδημία.

Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης αύξηση των εισροών στον ΕΛΑΠΕ μέσω της αύξησης του ποσοστού πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στο 78% (από 65% που είναι σήμερα) πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκ. ευρώ εφόσον εγκριθούν από την ΕΕ και ενίσχυση με περίπου 25 εκατ. ευρώ για το 2020- 2021, μέσω των εκτιμώμενων εσόδων από το Ειδικό Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ που ήδη καταβάλλεται στη ΡΑΕ υπέρ του ΕΛΑΠΕ.

Το υπουργείο επισήμαινε χθες ότι ο συνδυασμός των παρεμβάσεων αυτών θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας και θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ισορροπίας των χρηματοροών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

-ΔΕΗ: Οκτώ υποψήφιοι για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 50MW στη Μεγαλόπολη

-INTRALOT: Ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε (και πάλι) CEO της εταιρείας

-Πετρέλαιο: Κλείσιμο με απώλειες, κέρδη σχεδόν 8% στο σύνολο της εβδομάδας

 

Exit mobile version