Και οι φορολογικές παροχές βρίσκονται στη «φαρέτρα» του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, πέρα από την κατάθεση μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, πρόγραμμα το οποίο, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ενισχυθεί με επιπλέον κονδύλια και έτσι τα όρια οικονομικής ενίσχυσης θα ανέλθουν στα 10 εκατ. ευρώ, από 3 εκατ. που ήταν αρχικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιχειρήσεις θα χορηγούνται ως αποζημίωση και «vouchers», τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνουν για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων -μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το καλοκαίρι υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί άλλο ένα μέτρο ανάλογης λογικής, που είναι η επανάληψη και για τη φετινή χρονιά των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.
Σταϊκούρας: Αυξάνεται άνω των 7,5 δισ. ευρώ το ποσό για τα μέτρα στήριξης
Εξάλλου, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο τους διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας που δημιουργούμε μέσω των εξόδων στις αγορές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει όλα να γίνουν με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα, και ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι».
Υπενθύμισε, δε, ότι 301.689 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 907 εκατ. ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ότι 355.314 δικαιούχοι πήραν 42 εκατ. ευρώ επίδομα θέρμανσης και ότι 39.355 ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν άλλα 4 εκατ. ευρώ. «Το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ για να βοηθήσει. Απλά θα επαναλάβω τις δυσκολίες, την προσοχή που πρέπει να έχουμε όλοι στο τι ζητάμε, τη διορατικότητα που πρέπει να έχουμε στο τι θα ακολουθήσει, και την ανάγκη όλοι να έχουμε μια υπεύθυνη στάση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων ενεργοποιεί το οπλοστάσιο της κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να παράσχει ρευστότητα μεγαλύτερη από το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το σύνολο του 2021.
Οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό
Οι επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα στήριξης στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό εξαρτώνται, φυσικά, και από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Η διάρκεια που θα έχει το lockdown στην Αττική είναι μια σημαντική παράμετρος, καθώς οι εβδομαδιαίες δημοσιονομικές απώλειες με τη λειτουργία των καταστημάτων με click away και click inside υπολογίζονται σε 80-100 εκατ. ευρώ. Εννοείται ότι η επίπτωση θα είναι μεγαλύτερη εάν επιβληθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, π.χ. ένα «ολικό lockdown», όπως άφησε σήμερα να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Άλλη σημαντική παράμετρος είναι η πορεία των εμβολιασμών και το κατά πόσο οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων θα έχουν αντίκτυπο στη φετινή τουριστική σεζόν. Ο προϋπολογισμός έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι ο τουρισμός θα αποφέρει φέτος περίπου το 50%-60% των εσόδων που απέφερε το 2019, συνεπώς εάν εκτροχιαστεί το πρόγραμμα εμβολιασμών -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες- τότε ο αντίκτυπος σε δημοσιονομικό επίπεδο θα είναι σοβαρός.
Τα νέα μέτρα στήριξης
- Το πρόγραμμα αποζημίωσης των επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες αναμένεται να είναι το πρώτο νέο μέτρο στήριξης. Η νομοθετική ρύθμιση ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα και θα ακολουθήσει η σχετική έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει και τις τελικές λεπτομέρειες. Η αποζημίωση αναμένεται να αφορά ενοίκια, μισθούς και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με το ποσοστό της ενίσχυσης να κυμαίνεται από 70% για τις σχετικά πιο μεγάλες επιχειρήσεις, έως 90% για τις μικρομεσαίες και μικρές. Αυτή η αποζημίωση ενδέχεται να δίνεται όχι μόνο υπό μορφή απευθείας οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και υπό μορφή έκπτωσης φόρου.
- Από την άλλη πλευρά, ο 6ος γύρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Εκτιμάται ότι οι απώλειες αυτές θα είναι μεγάλες, δεδομένων και των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική. Ειδική μέριμνα θα δοθεί στον κλάδο της εστίασης, που έχει «χτυπηθεί» όσο λίγοι από την πανδημία του κορονοϊού.
- Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ειδικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μέσω του ΕΣΠΑ.
- Παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας και τον Φεβρουάριο, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή αναμένεται να είναι περισσότεροι συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Οι εργοδότες οφείλουν να γνωστοποιήσουν έως και τις 5 Φεβρουαρίου ποιοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν κανονικά και ποιοι θα εισπράξουν μόνο την κρατική ενίσχυση των 534 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Nike: Τι πραγματικά συμβαίνει με τον πολυεθνικό κολοσσό που… ΔΕΝ φεύγει από την Ελλάδα
Υπογράφηκε σήμερα η 2η Υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης για τη Μεσόγειο για τη Γαλάζια Οικονομία
Ο κορωνοϊός φέρνει νέα λουκέτα και αλλάζει τις εμπορικές πιάτσες