Έτοιμο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.pothen.gr θα βρίσκεται (ίσως και από φέτος) το νέο και «αυτόματο» Πόθεν Έσχες με τη δήλωση να περιλαμβάνει ακόμα και τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων, μια διαδικασία που ταλαιπωρεί, κάθε χρόνο, τους υπόχρεους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας δρομολογεί ένα νέο νομοσχέδιο για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων με στόχο τον εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια από τις συστάσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στη χώρα μας και έχει τεθεί ως ορόσημο για την εκταμίευση ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύει τα εξής προβλήματα:
- Αποκαθιστά, «τακτοποιεί» νομοθετικά το υφιστάμενο άτακτο, αποσπασματικό και δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων. Οι σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων εντάσσονται σε 13 εύληπτες κατηγορίες υπόχρεων, διευκολύνοντας τη σχετική αναζήτηση και οριοθετώντας σαφέστερα την οικεία υποχρέωση.
- Απαλλάσσει τους υπόχρεους από την περιττή ταλαιπωρία συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης (π.χ. βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών), δεδομένου ότι πλέον όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης θα αποτυπώνονται αυτόματα σε αυτή, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο υπόχρεος να αρκεί απλώς να συναινέσει για την υποβολή της.
- Συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των κατ’ έτος ελεγχομένων δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και ελάχιστου ποσοστού (πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων.
- Αποφεύγεται η πολυδιάσπαση του ελεγκτικού έργου.
- Αντιμετωπίζει με ορθολογικό τρόπο τις ποινικές παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη σημασία τους, σε αντίθεση με το υφιστάμενο καθεστώς, όπου για ήσσονος σημασίας παραβάσεις προβλέπονται δυσβάστακτες ποινές.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο εκτιμάται ότι θα εξαλειφθούν τα σημερινά φαινόμενα διαφορετικής αντιμετώπισης υπόχρεων επί παρόμοιων υποθέσεων, μέσω της οριοθέτησης και της συστηματικότερης εποπτείας του ελεγκτικού πλαισίου και θα αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτικών αποτελεσμάτων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της διαφάνειας.
Υπενθυμίζεται ότι το πόθεν έσχες υποβάλλεται εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπόχρεου, συζύγου, προσώπου με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και των ανήλικων τέκνων αυτών, συμπεριλαμβανομένων όσων ενηλικιώνονται μέσα στο έτος αναφοράς. Κατά την υποβολή του Πόθεν Έσχες ο υπόχρεος επικαιροποιεί την περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με την τελευταία (ηλεκτρονικά) υποβληθείσα δήλωση.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί η Παπουτσάνης πήρε το «Αρκάδι»
Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)
Πόσο κοστίζουν τα δωμάτια στα ξενοδοχεία σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις – και στην Αθήνα (πίνακας)