search icon

Οικονομία

Έρχεται ο «Τειρεσίας του Δημοσίου» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κλείδωσαν 2,9 εκατ. ευρώ για την πλατφόρμα που θα αξιολογεί τη φερεγγυότητα των οφειλετών - Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή που θα… «προειδοποιεί» το Δημόσιο

Pixabay

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της λειτουργίας της «Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» (του λεγομένου «Τειρεσία του Δημοσίου») φέρνει η απόφαση ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Με πόρους της τάξης των 2,9 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της «Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» το οποίο θα περιέχει μια κεντρική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς από φορείς του δημόσιου τομέα και μια ενιαία κλίμακα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την παραγωγή και χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Η πιστοληπτική βαθμολόγηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα θα παράγεται από το πληροφοριακό σύστημα μέσω της επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα με τη χρήση αλγορίθμου. Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα (δημόσια και ιδιωτικά, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.), με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

Η «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» θα έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν θα υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές Αρχές.

Θα έχει ως σκοπό:

Η βαθμολόγηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα παράγεται από το Σύστημα μέσω της επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα, με τη χρήση αλγορίθμων.

Η πιστοληπτική βαθμολόγηση γίνεται με αριθμητική κλίμακα και αφορά στην τήρηση και την αθέτηση υποχρέωσης έναντι των φορέων του δημόσιου τομέα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με απλά λόγια, η Αρχή θα συλλέγει, αρχικά, όλα τα στοιχεία για τα χρέη προς δημόσιους φορείς και θα παράγει ένα… «σκορ». Στη συνέχεια, το σκορ αυτό θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη «βαθμολογία» που θα προκύπτει μέσω του «Τειρεσία» και μέσα από την αξιολόγηση των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς τις τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως π.χ. η κινητή τηλεφωνία). Θα έχει δε τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων και από το εξωτερικό.

Έτσι, θα διαμορφώνεται μια συνολική εικόνα της πιστοδοτικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Θα παρέχει αυτήν την εικόνα στις αρμόδιες Αρχές, π.χ. για περιπτώσεις εξωδικαστικής ρύθμισης της οφειλής δάνεια κτλ. Θα δίνονται, δηλαδή, αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ του δανειολήπτη, ώστε να είναι ξεκάθαρες από την αρχή της ρύθμισης οι οικονομικές του δυνατότητες.

Διαβάστε ακόμη  

Airbnb: O πιο δημοφιλής προορισμός στις αναζητήσεις των Αμερικανών για φέτος το καλοκαίρι είναι ελληνικός

Τα γκάλοπ της πρεσβείας, της… θείας Μαρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ-συμπαθών μπίζνεσμαν, ο τραπεζικός εφιάλτης με τα ψάρια και το deal Παντελιάδη 

TechSaloniki: Ακόμα δύο πολυεθνικές πληροφορικής έρχονται στη Θεσσαλονίκη – Ανοικτές εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Εκλογές 2023 

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version