search icon

Οικονομία

Έρχεται νέο ταμείο για την μετάβαση των λιγνιτικών

Το ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να στηρίξει τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης

Την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου με την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων εξήγγειλε η πρόσφατα εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με σκοπό να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης και συγκέκριμενα την απόσυρση των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα των κρατών μελών.

Η εν λόγω εξέλιξη, όπως γράφει το energypress, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψιν την ανάγκη μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία για παράδειγμα) της χώρας, όπου η μετα-λιγνιτική “εικόνα” παραμένει ακόμη θολή για τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Πρόκειται για περιοχές όπου η κοινωνική και οικονομική ζωή είναι, για χρόνια, σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την λειτουργία των ορυχείων και των λιγνιτικών μονάδων εκεί.

Από την Πολωνία, μια χώρα με ισχυρή εξάρτηση από τον άνθρακα, όπου βρέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε για ακόμη μία φορά να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και να στείλει ένα μήνυμα για τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Θα υπάρξει μια μεγάλη επενδυτική αναγκαιότητα σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να βηματίσουν στην μετα-λιγνιτική εποχή, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε το ταμείο «Just Transition Fund», με σκοπό να υποστηρίξουμε τις ενδιαφερόμενες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά η Von der Leyen, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki στη Βαρσοβία.

Αμύνταιο και Καρδιά στο στόχαστρο της ΕΕ

Eχθές η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι κατά παρέκκλιση της ενωσιακής νομοθεσίας η Ελλάδα έχει επιτρέψει να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Αμύνταιο και Καρδιά, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω μονάδες δεν πληρούν τους όρους της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Αφορμή για την ανακοίνωση, στάθηκε η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της από την επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν διάφορες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία τροποποιήθηκε προκειμένου να χορηγούνται τέτοιες παρεκκλίσεις, κάτι που δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.

«Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ θα εργαστεί συστηματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος» διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι : «Η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν προστατεύει την βιοποικιλότητα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επί 4 χρόνια υπήρξε ολιγωρία και καθυστέρηση που οδήγησε στην σημερινή εξέλιξη».

Exit mobile version