Με τη συμπλήρωση σχεδόν ένα μήνα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις νέες φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και της εργασίας, τα οποία θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου και μετά.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, ιατρούς ΕΣΥ κ.ά. Την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε απανωτές συσκέψεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ώστε οι εξαγγελίες να νομοθετηθούν άμεσα και να περάσουν «από τη θεωρία στην πράξη». Ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζουν τα κείμενα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2025, την ερχόμενη Δευτέρα.
Μεταξύ άλλων, στο μίνι φορολογικό θα ενταχθούν ρυθμίσεις όπως η τριετής απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, διορθώσεις στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισμένες κατοικίες, αναστολή ΦΠΑ και το επόμενο έτος, απαλλαγή παροχών από εργοδότες για νέους γονείς, ελάφρυνση των αμοιβών για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και κίνητρα για τη στήριξη της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να μειωθούν άμεσοι φόροι. Ωστόσο, όπως τόνισε, παρά τη μείωση των άμεσων φόρων, το επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, που μέχρι το 2027, τόσο από τη μείωση της φοροδιαφυγής, όσο κι από την ανάπτυξη του ΑΕΠ, θα φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, από 1.1.2025 αναμένεται να ελαφρυνθούν με τα εξής φορολογικά μέτρα:
· οι ιδιοκτήτες ακινήτων:
– τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
– διπλασιασμός στο 20% από 10% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).
– παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025. Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής.
– κατάργηση από του 2025 του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.
– αλλαγές και διορθώσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:
α) μείωση κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ή νησιά με έως 3.100. Με το νέο σύστημα, η έκπτωση 50% θα καλύπτει τις επιχειρήσεις στο 87% των δημοτικών διαμερισμάτων ή σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα (πλην των αστικών κέντρων).
β) μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Σήμερα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
γ) αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Με το ισχύον σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.
· Οικογένειες με παιδιά
– απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των χρηματικές παροχών από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.
· Εργαζόμενοι Ιατροί στο ΕΣΥ
– αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ που με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θα επιφέρει μηναίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς 150 ευρώ κατά μέσον όρο και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 200 ευρώ.
1. νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, από 200% σήμερα σε:
– 250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα
– 300% για μικρομεσαίες εντάσεως γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
– 315% για μικρομεσαίες έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.
2. Επέκταση του κινήτρου για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας): σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.
3. Διεύρυνση στα φορολογικά κίνητρα για τους angelinvestors: σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. -Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.
4. Μείωση στο ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
5. Θέσπιση της δυνατότητας μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Διαβάστε ακόμη
ΔΑΑ: Διψήφια αύξηση σε επιβατική κίνηση και πτήσεις στο 9μηνο (πίνακες)
Πέθανε στα 44 χρόνια του ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα