search icon

Οικονομία

Έρχεται (και) νέα επιβάρυνση στα δάνεια από την ΕΚΤ – «Σωσίβιο» για 30.000 δανειολήπτες η επιδότηση από τις τράπεζες

Νέα αύξηση επιτοκίων αναμένεται να ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα – Πόσο θα «τσιμπήσουν» οι δόσεις – Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης για διάστημα ενός έτους

Αντιμέτωποι με ακόμη ένα «καπέλο» στις δόσεις των δανείων τους θα βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες, εν όψει της νέας αύξησης επιτοκίων που σύσσωμη η αγορά εκτιμά πως θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη σημερινή συνεδρίαση της. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 50 μ.β., γεγονός που θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% και το επιτόκιο χορηγήσεων (προεξοφλητικό) στο 3%. Ανάλογη θα είναι η αύξηση και στα επιτόκια των δανείων που είναι συνδεδεμένα με Euribor, δηλαδή, σχεδόν το 90% των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι… Κασσάνδρες, τότε θα πρόκειται για την πέμπτη αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, με τη δόση για ένα δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, να έχει εκτοξευτεί από τα 563 ευρώ προ των αυξήσεων ήδη στα 770 ευρώ σήμερα (επιπλέον κόστος για τον δανειολήπτη 207 ευρώ/μήνα ή 2.484 ευρώ/χρόνο), χωρίς να συνυπολογιστεί το επιπλέον «καπέλο». Και έπεται και συνέχεια, αφού στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη διαμηνύσει πως επίκειται ακόμη μία αύξηση – της τάξεως, επίσης, των 50 μ. β. – στα μέσα Μαρτίου, με τον ρυθμό να αρχίζει σταδιακά να πέφτει από το β’ τρίμηνο του 2023 και μετά, σε συνάρτηση, βέβαια και με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αυξάνεται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, παρά το συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2022, σε αντίθεση με τις τάσεις στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα καταγράφηκε καθαρή μείωση στο κόστος των νέων δανείων για τα νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα

Προς μετριασμό των όποιων επιπτώσεων από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, πάντως, οι εγχώριες τράπεζες έθεσαν ήδη από σήμερα – έναντι αρχικού χρονοδιαγράμματος περί τα τέλη Φλεβάρη – σε λειτουργία την πλατφόρμα για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου – συστημικής ή μη – είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Πιο αναλυτικά, οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete, προκειμένου να τύχουν της σχετικής στήριξης, με πρώτο βήμα την έκδοση βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη, μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, πρόκειται για τουλάχιστον 30.000 ωφελούμενους με δάνεια, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ. Οι δανειολήπτες οφείλουν να είναι ενήμεροι, το δάνειό τους, δηλαδή, να μην είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Παράλληλα, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι

ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά

μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.

μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας

υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και

συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ

για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των

21.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι δανειολήπτες καταστούν υπερήμεροι στην εξυπηρέτηση της δόσης τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, τότε η επιδότηση θα διακόπτεται. Όπως, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές τα χρήματα που θα έχουν δοθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν θα ζητηθούν από τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα

Οικογένεια Μαμιδάκη: Νέο «χτύπημα» με πλειστηριασμό για ακίνητο στην Αθήνα

Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων και κίνητρα παραμονής στην ΕΕ των βιομηχανιών

Το παρασύνθημα για τον Ανδρουλάκη, ένα γεύμα που… δεν έγινε, η Lamda και οι αθλητές του Ελληνικού, η παρέλαση του Βόλου και το καζίνο της Κρήτης

Exit mobile version