search icon

Οικονομία

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για 1.000.000 ενστάσεις στο Κτηματολόγιο

Η εφαρμογή θα καλύπτει όλο το πλέγμα των ενεργειών, από την πρώτη στιγμή σύστασης της επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν δικηγόροι και μηχανικοί, μέχρι το τελικό στάδιο, που θα καταχωρείται το αποτέλεσμα της ένστασης - Όλες οι αλλαγές

Μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους στο κτηματολόγιο, χωρίς πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αναμενόμενο αριθμό των ενστάσεων στο 1.000.000. Δηλαδή, για 1 εκατομμύριο δικαιώματα – περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν αμφισβητήσεις ή διαφορετικές διεκδίκησης ανάμεσα σε πολίτες, ή ανάμεσα σε πολίτες και Δημόσιο κλπ. Για να αποφευχθεί νέο “κομφούζιο” και στήσιμο στις ουρές οι εντάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, πιθανότατα από το καλοκαίρι οπότε και αναμένεται ο μεγαλύτερος όγκος.

Όπως εξήγησε ο κ. Στέφανος Κοτσώλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών «η εφαρμογή θα καλύπτει όλο το πλέγμα των ενεργειών, από την πρώτη στιγμή σύστασης της επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν δικηγόροι και μηχανικοί, μέχρι το τελικό στάδιο, που θα καταχωρείται το αποτέλεσμα της ένστασης. Ολα θα γίνονται ηλεκτρονικά, η υποβολή, οι συνεδριάσεις των επιτροπών, ενώ σε οποιοδήποτε στάδιο περνάει η ένσταση του πολίτη, θα ενημερώνεται με e-mail για τη φάση που βρίσκεται η ένσταση. Ακόμα και η αμοιβή των μηχανικών και των δικηγόρων για τη συμμετοχή τους θα περνά από ηλεκτρονική διαδικασία. Πρόκειται για μία πολύ ταχύτερη και απολύτως ψηφιοποιημένη διαδικασία».

Προς την κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ απευθύνει πρόσκληση σε διπλωματούχους μηχανικούς για συμμετοχή στις επιτροπές εξέτασης υποθέσεων κτηματογράφησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γενικός Διευθυντής του Κτηματολογίου ανακοίνωσε επίσης ότι αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το πρώτο από τα πέντε τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας (περίπου 600.000.000 σελίδες).

Το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού και η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαΐου.

Αναφερόμενος στην πορεία της κτηματογράφησης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης, επισήμανε πως έως σήμερα έχει δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων.

“Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια με την εντατικοποίηση των ρυθμών προστέθηκαν 11.000.000 δικαιώματα στα περίπου 33.000.000 που είχαν ήδη συλλεχθεί” υπογράμμισε, παραδεχόμενος ότι σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο η συμμετοχή παραμένει χαμηλή (δεν ξεπερνά το 55%). Σχετικά με τη μετάβαση στα υποθηκοφυλακεία, τόνισε ότι έγινε πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας.

«Θεσμικά πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο 2023, έχει ανοίξει το 60% των γραφείων, περίπου 55 από το 92 γραφεία κι έχουν κλείσει πάνω από 100 υποθηκοφυλακεία» είπε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στις συναλλαγές οφείλονται στο ότι οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν το πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που τους παρέχει το Κτηματολόγιο.

Οι συμβολαιογράφοι, πάντως έχουν τις αντιρρήσεις τους ως προς την ποιότητά της κτηματογράφησης.

«Όπως αποδεικνύεται έχουν υπάρξει προβλήματα, λάθη με αποτέλεσμα να φτάνουν συμβαλλόμενοι στα κτηματολογικά γραφεία και να είναι αναγκασμένοι να διορθώνουν πρόδηλα ή και σοβαρότερα σφάλματα» επισήμανε η συμβολαιογράφος, Χριστίνα Μάνδρου.

Έκανε λόγο για «ουρές, καθυστερήσεις, πιστοποιητικά που βγαίνουν μετά από έναν χρόνο», σημειώνοντας ότι «η εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα διατηρήσουν ζωντανή την κτηματαγορά σε μία δύσκολη εποχή».

Διαβάστε ακόμη

Τα γκάλοπ «μύρισαν» εκλογές, η Τράπεζα Αττικής πάει σε θρίλερ, νιετ Ρώσοι στη Marina Tower και το swingers party στη Θεσσαλονίκη

Πώς να αποφύγετε την ολική (φέτος) επίθεση των τεκμηρίων

Κωνσταντίνα Ευαγγελίου (SEPTONA): Επενδύει σε νέο εργοστάσιο για την παραγωγή πρώτης ύλης

Exit mobile version