Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη βρέθηκαν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
Στην Επιτροπή συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές και την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας, σχετικά με το έργο μετάφρασης και έκδοσης έργων του λόγου της κλασικής και σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής Κίνας και Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου ύψους 448 εκατ. ευρώ, με εργαλεία πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως για παράδειγμα το Μητρώο Καλλιτεχνών μέσω του οποίου έχουν διατεθεί περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους και επαγγελματίες του πολιτισμού».
Τόνισε, παράλληλα, ότι «η μέριμνα για τον κλάδο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο θα πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποζημίωση ειδικού σκοπού Ιανουαρίου 2022 των μουσικών και συναφών ειδικοτήτων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουμε εισηγηθεί μέτρα όπως εξάλλου κάνουμε διαρκώς, γιατί η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία».
Ως προς το Μητρώο, το οποίο δημιουργήθηκε ως εργαλείο χαρτογράφησης, αλλά και στήριξης του κλάδου εν μέσω της πανδημίας, ο υφυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «παρότι η αντιπολίτευση στην αρχή λειτουργίας του Μητρώου αντέδρασε αρνητικά και απαξιωτικά, πλέον αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και χρησιμότητά του».
«Εργασιακή Χάρτα για τον Πολιτισμό»
Επισημαίνοντας ότι πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος «δεν οφείλονται στην πανδημία, αλλά στην ανυπαρξία οποιασδήποτε στρατηγικής τα τελευταία χρόνια, και οξύνονται από τη πανδημία» ο κ. Γιατρομανωλάκης προανήγγειλε την «Εργασιακή Χάρτα για τον Πολιτισμό» έργο που αφορά τη θεραπεία χρόνιων εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων των εργαζόμενων του κλάδου, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς του πολιτισμού. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τον πολιτισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τέλος, σε ειδικότερη μνεία για τον κλάδο του βιβλίου, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6 % σε ηλεκτρονικά βιβλία και audiobooks ενώ έκανε ειδική μνεία και στο πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων Greeklit που ξεκίνησε το 2021 και στοχεύει στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό. Υπογράμμισε, παράλληλα, «την ανάγκη μίας ολοκληρωμένης και ενιαίας πολιτικής στον τομέα του βιβλίου, η οποία θα διασφαλίζεται από σχετικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα βγει σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα».
Τέλος, τόνισε ότι δρομολογούνται από το υπουργείο Πολιτισμού δράσεις για την ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διαβάστε ακόμα:
Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ – Θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός
Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά έτους ο Γενικός Δείκτης
Ισχυροί διεκδικητές στον διαγωνισμό των €310 εκατ. για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων