Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 «μπαίνουν στον πάγο» οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ που λήγουν ή έληξαν από 1.3.2021 έως 31.3.2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31.3.2021 και την 30.4.2021 για τους κομιστές αξιογράφων.
Οι κομιστές, προκειμένου να κερδίσουν την αναστολή στην πληρωμή του ΦΠΑ ο οποίος βεβαιώθηκε με τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο, θα πρέπει έως τις 14 Μαΐου να υποβάλουν δηλώσεις στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Αναλυτικότερα, όπως προβλέπει απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος:
Παρατείνονται μέχρι και την 30.9.2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που λήγουν ή έληξαν από 1.3.2021 έως 31.3.2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31.3.2021 και την 30.4.2021 για τους κομιστές αξιογράφων.
Ποιες είναι οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις-κομιστές αξιόγραφων των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία αξιόγραφου και κατά επιπλέον εξήντα (60) ημέρες και από τη δημοσίευση του ν. 4790/2021 (Α’ 48) δεν δραστηριοποιούνται σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην υπό στοιχεία Α.1088/2021(Β’ 1587) κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών, και εφόσον το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους.
Οι προϋποθέσεις
Προϋπόθεση του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους 2019 σε σχέση με το 2020, υπολογίζεται ως ακολούθως:
α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, όπως αυτές έχουν αναγραφεί στον κωδικό 312 της δήλωσης ΦΠΑ των οικείων φορολογικών περιόδων.
β) Για επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται εκ του νόμου σε υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., λαμβάνονται υπόψιν:
βα) Τα ακαθάριστα έσοδα τους κατά το φορολογικό έτος 2019, όπως έχουν δηλωθεί στις οικείες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για όσες έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους.
ββ) Με βάση τα τηρούμενα από αυτές λογιστικά αρχεία (στοιχεία) με αναγωγή σε μηνιαία βάση για όσες δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα ανωτέρω στοιχεία που δηλώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όταν αυτή υποβληθεί.
βγ) Σε περίπτωση που μία επιχείρηση υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών εντός του 2019, ο μέσος μηνιαίος κύκλος συναλλαγών υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση εντός του έτους με επιμερισμό των ακαθαρίστων εσόδων της.
Οι εξαιρέσεις
Από το «πάγωμα» της καταβολής του ΦΠΑ μέχρι και τον Σεπτέμβριο εξαιρούνται:
α) Κομιστές αξιογράφων που δραστηριοποιούνται σε (ΚΑΔ), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 78 του ν. 4790/2021 (Α’ 48), και που,
– είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 1 της υπό στοιχεία Α.1088/2021 κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 1587),
– είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 2 της υπό στοιχεία Α.1088/2021 κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 1587), και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 40% για την περίοδο Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.
– είτε ιδρύθηκαν μετά την 1.1.2020, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ των Παραρτημάτων 1 και 2 της υπό στοιχεία Α.1088/2021 κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 1587).
β) Κομιστές που ανήκουν σε ΚΑΔ των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου των συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν δυνάμει της υπό στοιχεία Α.1269/2020 κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 5503).
Πώς να υποβάλετε αίτηση
Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τους δικαιούχους ή τους νομίμους εκπροσώπους αυτών έως τις 14.5.2021.
Η αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων και ιδίως τα στοιχεία των αξιογράφων και ειδικότερα τον Α.Φ.Μ. του εκδότη κάθε αξιογράφου, τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης αυτού, το ποσό και το πιστωτικό ίδρυμα, καθώς και το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων για το φορολογικό έτος 2019, όπως προκύπτει από τα λογιστικά αρχεία (στοιχεία) της επιχείρησης και μεταφέρεται στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τις δικαιούχους επιχειρήσεις.
Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, πέραν των συνεπειών της ψευδούς δήλωσης, επέρχεται απώλεια των ευεργετημάτων και οι σχετικές οφειλές είναι απαιτητές κατά τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης.
Διαβάστε ακόμα:
Ελληνικά Πετρέλαια: Σχέδιο δομικού μετασχηματισμού και μετατροπής σε holding
Lockdown: O δρόμος προς την κανονικότητα – Τι αλλάζει τις επόμενες ημέρες
INTRALOT: Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους