search icon

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μαζί με τον «λογαριασμό» έρχονται και αναδρομικοί έλεγχοι

Στο επίκεντρο πλαστοί τζίροι και όσοι δεν τήρησαν την ρήτρα απασχόλησης. Προβλήματα με όσους έχουν και χρέη στο Δημόσιο

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν οι επιχειρήσεις που πήραν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους. Όλοι αυτοί απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με επιστροφή του ποσού που πήραν και μάλιστα εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης!

Το βάρος πέφτει σε όσους έλαβαν το κρατικό δάνειο και δεν τήρησαν τους όρους ή υπέβαλλαν ψευδή στοιχεία ή έλαβαν μεγαλύτερη ενίσχυση από αυτή που δικαιούνταν.

Πέραν δηλαδή από τον τζίρο θα ελέγχεται και το εάν τηρήθηκε το απαιτούμενο επίπεδο απασχόλησης στις διάφορες περιόδους χορήγησης των δανείων.

Συγκεκριμένα για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020 είναι υψηλότερος από αυτόν που απασχολούσε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Μαρτίου 2020. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙV η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις «σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό

Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας».

Και τα προβλήματα με όσους πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή δεν σταματούν εκεί. Πολλοί λογιστές έχουν διαπιστώσει πως όσοι έχουν χρέη στο Δημόσιο και έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορούν να ενταθούν σε ρύθμιση οφειλών! Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι που υποβάλουν αίτηση για ένταξη σε διακανονισμό βρίσκονται αντιμέτωποι με το μήνυμα «Για την υπαγωγή των οφειλών σας σε ρύθμιση παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην αρμόδια για την είσπραξη φορολογική αρχή».

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν, σταδιακά κατά τη βεβαίωση, στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή “Ο Λογαριασμός μου”.

Διαβάστε ακόμη:

Θανάσης Παπανικολάου (Όμιλος Vivartia): «Επιβεβλημένη η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα βασικά είδη τροφίμων» (pic)

Ο Μητσοτάκης «ανεβάζει» το Χ.Α, η CVC τη θέση της στην Ελλάδα, η Αττική Οδός πάει στη φάση Β και η Cenergy ντηλάρει με τους Δανούς

Aegean: Οι υψηλές κρατήσεις – πάνω από το 2019 – «αντίβαρο» σε κόστος καυσίμων και ακριβό δολάριο

Exit mobile version