Με την προθεσμία ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 να λήγει αύριο, τα λογιστήρια πολλών επιχειρήσεων βρίσκονται σε κατάσταση πανικού προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία του τζίρου τους για τον περασμένο Δεκέμβριο -έναν δύσκολο μήνα λόγω των εκκαθαρίσεων, αλλά και των τιμολογίων που καταχωρούνται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020:
τον κύκλο εργασιών για κάθε μήνα (επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ), ενώ
οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ:
- τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά κάθε μήνα,
- το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019
- το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019
Αυτά στα χαρτιά, γιατί στην πράξη έχει ανακύψει ένα σημαντικό πρόβλημα, που το αποτυπώνει ανάγλυφα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, σε επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία.
Το ΟΕΕ ζητεί να δοθεί παράταση
Όπως εξηγεί, «η τρέχουσα προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου συμπίπτει με την τελευταία ημέρα, κατά την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια για τον Δεκέμβριο. Η παράταση, λοιπόν, ζητείται, με δεδομένο τον αυξημένο φόρτο εργασίας των λογιστών – φοροτεχνικών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους για να υλοποιήσουν τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης για ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, την αδυναμία καταχώρησης των εσόδων στην πλατφόρμα για επιχειρήσεις με ειδικό καθεστώς λειτουργίας τους όπως τα ΚΤΕΛ, Πρακτορεία ΟΠΑΠ, Συνεταιρισμοί κτλ, την οποία έχει αναγνωρίσει και η Φορολογική Διοίκηση, και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την τόνωση της οικονομίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, ειδικά τον μήνα Δεκέμβριο γίνεται μια σειρά από εκκαθαρίσεις, όπως πιστωτικά τιμολόγια έκπτωσης λόγω τζίρου. Παράλληλα, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που γίνονται οι ετήσιες εκκαθαρίσεις όσων πληρώνονται βάσει αυτών, αλλά και ότι εάν δεν τιμολογηθεί ένα έσοδο δεν μπορεί να μεταφερθεί στον επόμενο μήνα, καθώς κλείνει η οικονομική χρήση του έτους.
Αυτό ενισχύει, όπως τονίζεται από τους φοροτεχνικούς, το ενδεχόμενο κάποιοι δικαιούχοι να μείνουν εκτός επειδή δεν πρόλαβαν να καταθέσουν την αίτηση ή και να προβούν σε τροποποιήσεις, αν χρειαστεί. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνουν, αφήνει περισσότερο εκτεθειμένες τις μικρές επιχειρήσεις και λιγότερο τις μεγάλες που έχουν εσωτερικά λογιστήρια.
Τουλάχιστον 370.000 αιτήσεις ενδιαφέροντος
Μέχρι σήμερα πάνω από 370.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Ο αριθμός των αιτήσεων πλησιάζει τον μέγεθος των δυνητικών δικαιούχων που έχει εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών, που ανέρχεται στις 400.000. Η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ 20 – 25 Ιανουαρίου (θα εξαρτηθεί και από το αν τελικά θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση).
Το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος θα καθοριστεί βάσει αλγόριθμου. Το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Δεδομένου ότι υπήρχε πιθανότητα ορισμένοι δικαιούχοι που είχαν λάβει ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής να εισπράξουν ένα πολύ μικρό ποσό ή ακόμα και μηδενικό, το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει ότι το ποσό αυτό δεν αλλάζει και δεν υπάρχει συμψηφισμός με την ενίσχυση που ενδεχομένως έχει ληφθεί από τον προηγούμενο κύκλο.
Όσοι όμως έχουν λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο, αυτή θα ενσωματωθεί στον αλγόριθμο, με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί και το τελικό ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν μέσω του 5ου κύκλου.
Διαβάστε ακόμη
MyCar της ΑΑΔΕ: Νέα ήθη για πληρωμή τελών ή ακινησία ΙΧ
Στην αντεπίθεση η Reggebogh – Πέντε ερωτήματα για Ελλάκτωρ – Καλλιτσάντση
Φαρμακοβιομηχανίες: Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με βάση τον χρόνο και τις δόσεις