search icon

Οικονομία

Επιστρεπτέα 7: «Στο κόλπο» ξανά και όσοι αποκλείστηκαν τον Μάρτιο

Ρήτρα προστασίας για εστίαση, τουριστικές και νεοσύστατες επιχειρήσεις - Αίρονται τα Εμπόδια που μπήκαν στην επιστρεπτέα 6

Εκπλήξεις και διορθώσεις κρύβει η επόμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή του Απριλίου.

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθούν οι πληρωμές των δικαιούχων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, γράφονται ήδη οι όροι για την 7η προκήρυξη που, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, θα έχει πολλές και πολύ σημαντικές αλλαγές και ανατροπές, εν σχέσει με την προηγούμενη διανομή.

Ειδική ρήτρα προστασίας μπαίνει για Τουρισμό και Εστίαση, κλάδων των οποίων πολλές επιχειρήσεις έμειναν τελικά «εκτός νυμφώνος» στην Επιστρεπτέα 6.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η Επιστρεπτέα 7:

• Θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ συνολικά αντί 500 εκατ. της Επιστρεπτέας 6

• Διπλάσια ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ αντί 500 ευρώ στην Επιστρεπτέα 6

• Θα έχει σαν βάση την σύγκριση α΄τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 έναντι α΄τριμήνου του 2020 -και όχι έναν και μόνον μήνα όπως η Επιστρεπτέα 6 είχε τον Ιανουάριο.

Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη μεταβολή όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr είναι ότι θα αίρεται ουσιαστικά το εμπόδιο που καθιέρωσε η Επιστρεπτέα 6 για ολόκληρο το 2021.

Με βάση τους όρους της 6ης Επιστρεπτέας, όποια επιχείρηση έκλεισε μεν με κρατική εντολή αλλά είχε αύξηση του τζίρου της μέσα στο 2020 -έναντι του 2019 που δεν υπήρχε κορωνοϊός– τότε αποκλείεται αυτομάτως από τους δικαιούχους της επιδότησης, ακόμη αν αν δεν έχει καθόλου έσοδα πια.

Ο συγκεκριμένος κανόνας αυτός έθεσε ήδη εκτός μάχης (και θα έθετε και εφεξής) όλες σχεδόν τις «κλειστές» επιχειρήσεις εστίασης ή λιανεμπορίου και άλλες. Η εξαίρεση μπήκε γιατί, παρότι «κλειστές», πολλές τέτοιες επιχειρήσεις εμφανίζουν αύξηση εισπράξεων, λόγω ντελίβερι, διανομή στο χέρι, take away, e-shop, ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ.

Και ενώ θα ήταν ενδεχομένως και λογικό πχ διανομές πίτσας σε σπίτια κλπ να αποκλείονται από το κρατικό βοήθημα εφόσον κάνουν χρυσές δουλειές στην κρίση, δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστούν (με ΚΑΔ κλπ) από σωρεία άλλων επιχειρήσεων (όπως πχ ουζερί) που είναι σχεδόν αδύνατον να λειτουργήσουν με διανομή, αλλά μόνο με σερβιριζόμενο φαγητό.

Τώρα όμως, όλα αυτά αλλάζουν!

Σύμφωνα τις πληροφορίες, η νέα απόφαση σχεδιάζεται να περιλάβει:

• Ρητή εξαίρεση επιχειρήσεων του Τουρισμό από τον όρο τζίρου

• Εξαίρεση ή πιο χαλαρή εφαρμογή του όρου τζίρου για την Εστίαση

• Εξαίρεση από τον όρο τζίρου για όσους είχαν άνοδο εισπράξεων το 2020, αλλά είχαν και μεγάλη πτώση 20% ή 30% και άνω στο α΄τρίμηνο του 2021. Μια τέτοια ρύθμιση πάντως θα καλύπτει πρακτικά σχεδόν όλους όσους έμειναν κλειστά επί τρίμηνο, ενώ πέρυσι λειτουργούσαν κανονικά έως τα τέλη Μαρτίου σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ειδική Πρόνοια εξετάζεται να περιληφθεί και για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Έτσι η Επιστρεπτέα 7 θα καλύπτει για ολόκληρο το α΄τρίμηνο -και άρα και για τον Ιανουάριο- ακόμα και επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από την 6η Επιστρεπτέα, ενώ όσες ενισχύθηκαν ήδη τις προηγούμενες ημέρες για τον Ιανουάριο, τα ποσά που έλαβαν θα συμψηφίζονται με όσα τυχόν δικαιούνται για ολόκληρο το τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεπέρασε τα 242 δισ. το «ιδιωτικό» χρέος προς το Δημόσιο και τις τράπεζες

Οι κινήσεις Ψάλτη για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στα «κόκκινα» δάνεια

Ο Πόλσον που έγινε… κακός και τα ζόρια με την Τράπεζα Πειραιώς, το κορεατικό δράμα του mr Kontomerkos και τα διόδια που (δεν) θα περάσει η Ελλάκτωρ

Exit mobile version