Εκπνέει σήμερα Πέμπτη 18 Μαρτίου η διήμερη παράταση που δόθηκε για την υποβολή αίτησης στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η οποία επιτρέπει και σε όσους είχαν χάσει την ενίσχυση λόγω κάποιου λάθους στην αίτηση, να τη διεκδικήσουν εκ νέου.
Μετά την ολοκλήρωση του έκτου κύκλου σειρά θα πάρει η Επιστρεπτέα 7, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα δοθεί τον Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση δίνεται η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για όσους δήλωσαν έως 24 Φεβρουαρίου στοιχεία εσόδων στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας «myBusinessSupport».
Το ύψος των ενισχύσεων
Τα ελάχιστα ποσά των ενισχύσεων στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι:
-Χίλια (1.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021
-Δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
-Τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων και έως είκοσι (20) εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
-Οχτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των είκοσι (20) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021
-Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση που προκύπτει από την παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των πεντακοσίων (500) ευρώ.
Η ενίσχυση που προκύπτει δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση που προκύπτει από τις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ.
Πώς θα γίνει η αποπληρωμή
Υπενθυμίζεται ότι το ήμισυ των επιστρεπτέων προκαταβολών και των 7 κύκλων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από 40 που προβλέπονταν μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2027.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, αλλαγές έρχονται και για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τους οποίους με βάση τον αρχικό νόμο δεν προβλεπόταν «κούρεμα» της κρατικής χρηματοδότησης.
Όσοι λοιπόν έχουν μείωση του τζίρου το 2020 τουλάχιστον 15% θα επιστρέψουν το 70% του ποσού που έλαβαν, ενώ όσοι έχουν πτώση του τζίρου άνω του 30% θα επιστρέψουν το 50%.
Διαβάστε ακόμα:
Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι επιχειρηματικές συμφωνίες αλλάζουν το τοπίο
Πειραιώς: Γιατί είναι απαραίτητη η κατάργηση δικαιώματος προτίμησης στην ΑΜΚ
«Μπλόκο» στις υπέρογκες χρεώσεις από πενταψήφια – Έρχεται αυστηρότερη νομοθεσία