search icon

Οικονομία

Επιστολές – προσκλήσεις για τον εξωδικαστικό θα στέλνουν οι τράπεζες

Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο – Στόχος να «ξεκολλήσει» το σύστημα - Αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο Δραγασάκη που θα παρουσιάσει στους δανειστές

Ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία του εξωδικαστικού, έτσι ώστε να ξεκολλήσει το σύστημα θα επιδιώξει να φέρει ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ οι τράπεζες από την πλευρά τους δεσμεύθηκαν να προωθήσουν ενεργητικά την ένταξη των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό στέλνοντας από τις αρχές Μαΐου σχετικές επιστολές στους πελάτες με «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Δραγασάκης ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα σε σχέση με τον εξωδικαστικό και αποφάσισε να θέσει στους δανειστές ζητήματα για βελτιώσεις του συστήματος, έτσι ώστε οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ταχύτερα.

Το γεγονός που προβληματίζει είναι ότι μέχρι σήμερα ελάχιστες υποθέσεις ρύθμισης δανείων μέσω του εξωδικαστικού έχουν ολοκληρωθεί (γύρω στις 20) ενώ πολύ λίγες είναι και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε τελική μορφή (γύρω στις 600) τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια που ζητούν ρύθμιση υπολογίζονται τουλάχιστον σε 250.000-300.000.

Στόχος του νέου υπουργού είναι να παρουσιάσει στους δανειστές προτάσεις οι οποίες θα επιταχύνουν τη διαδικασία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις και έχει εφαρμόσει όλες τις προδιαγραφές που ζητήθηκαν, αλλά το σύστημα δεν αποδίδει, οπότε οι αλλαγές είναι απαραίτητες, προκειμένου οι ρυθμίσεις να γίνονται με μαζικούς ρυθμούς και όχι μία προς μία, όπως συμβαίνει τώρα.

Ωστόσο, παράγοντες που έχουν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι δύσκολα οι τελευταίοι θα δεχθούν να κάνουν πιο ελαστικό το σύστημα του εξωδικαστικού, αφού στο βάθος θεωρούν ότι η όποια ρύθμιση ή διευκόλυνση στα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων θα πρέπει να δίνεται μόνο κατόπιν «βασανιστικής και εξονυχιστικής διαδικασίας» και όχι με γενικές διατάξεις και ρυθμίσεις, όπως εκείνες που έγιναν με τη γενικευμένη χορήγηση των 100 δόσεων το 2015.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν δεκτές ουσιαστικές αλλαγές, όπως η ευελιξία που ζητούν ορισμένες πλευρές ως προς την προϋπόθεση ύπαρξης θετικού καθαρού αποτελέσματος (ebitda) σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις για την ένταξη στον εξωδικαστικό.

Από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη συμφωνηθεί ορισμένες διαδικαστικές βελτιώσεις όπως η ευχέρεια των επιχειρήσεων να μην υποχρεούνται στην υποβολή των βεβαιώσεων που έχουν πληροφορίες οι οποίες ήδη υπάρχουν στο σύστημα, έτσι ώστε η διαδικασία υποβολής της αίτησης να απλοποιηθεί. Υπολογίζεται ότι αυτό αφορά περίπου 20 δικαιολογητικά από τα 27 που απαιτούνται συνολικά.

Επιστολές «ελάτε στον εξωδικαστικό» από τις τράπεζες

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, στις συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να προωθούν ενεργητικά τη ρύθμιση των δανείων, αρχής γενομένης από το μήνα Μάιο, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στον εξωδικαστικό με επιστολές και επικοινωνίες στις οποίες θα παρουσιάζουν ένα προσχέδιο της ρύθμισης που είναι εφικτή.

Η προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο και το μήνυμα θα είναι: «Εμείς μπορούμε να σας κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, εσείς ενταχθείτε στον εξωδικαστικό για να ρυθμίσετε τις οφειλές προς το Δημόσιο και να προχωρήσουμε».

Το σκεπτικό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ότι μόνο αφού ρυθμιστεί η οφειλή προς το Δημόσιο μπορεί να καταστεί ουσιαστικά βιώσιμη μια επιχείρηση και γι’ αυτό θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές.

Παράγοντες του υπουργείου υπολογίζουν σε περίπου 170.000 τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες.

Οι τράπεζες, μάλιστα, εκτιμούν ότι η διαδικασία των ρυθμίσεων θα διευκολυνθεί στο εξής

Γ. Χ. Π.

Exit mobile version