search icon

Οικονομία

Επιλογές υψηλού ρίσκου

Η κυβέρνηση -και προσωπικά ο πρωθυπουργός- επενδύει στο ζήτημα του χρέους που το έχει αναγάγει σε πρώτο άμεσο στόχο. Γι' αυτό τον λόγο και έχει προχωρήσει στις επαφές με Μέρκελ και Ολάντ.

Η κυβέρνηση -και προσωπικά ο πρωθυπουργός- επενδύει στο ζήτημα του χρέους που το έχει αναγάγει σε πρώτο άμεσο στόχο. Γι’ αυτό τον λόγο και έχει προχωρήσει στις επαφές με Μέρκελ και Ολάντ.

Ο πήχης έχει σηκωθεί πολύ ψηλά, το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο, καθώς όλα αυτά είναι συνδεμένα, δηλαδή η αξιολόγηση, η όποια πρώτη διευθέτηση του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης.

Το ζήτημα αυτό όμως είναι και το κυριότερο, σύμφωνα με αυτά στα οποία προσβλέπουν η αγορά και οι επιχειρήσεις. Το τόνισε, εξάλλου, ένας επιχειρηματίας που αναπτύχθηκε με μεγάλους ρυθμούς μέσα στην τελευταία 15ετία, και δη μέσα στην κρίση, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η ένταξη στο λεγόμενο QE, δηλαδή των ελληνικών ομολόγων στο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης, είναι πράγματι κομβικής σημασίας.

Οι όροι με τους οποίους κινούνται η οικονομία και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι δυσμενείς σε σχέση με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, με αποτέλεσμα όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να τιμολογούνται χαμηλά.

Και αυτό έχει να κάνει άμεσα με την τιμολόγηση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που αν δεν ανέβουν σε αξία με την ένταξή τους στο QE δεν θα ανατιμηθεί -μάλλον δεν θα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα- και η αξία των υπόλοιπων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Και αυτό γιατί μπροστά μας έχουμε την αξιοποίηση των ελληνικών και δημόσιων περιουσιακών στοιχείων μέσω του Υπερταμείου. Αν οι προϋποθέσεις που αναφέρουμε δεν δημιουργηθούν, ούτε τα περιουσιακά στοιχεία θα ανατιμηθούν.

Κυρίως όμως εφόσον η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διατήρησής της στην εξουσία, πρέπει να αλλάξει και τον πολιτικό προσανατολισμό της όσον αφορά τη φιλοσοφία στην οικονομία, με την αλλαγή ενός κλίματος που δεν δείχνει να έχει κερδίσει τους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά της Saxo Bank την εβδομάδα που πέρασε, ότι «με αυτούς δεν βάζουμε λεφτά στην Ελλάδα».

Η υπόθεση με τα κανάλια τροφοδότησε ένα νοσηρό κλίμα όπου ξεσπά μια πολιτική διαμάχη με αντικείμενο τον κεντρικό θεσμό της Δικαιοσύνης.

Αυτά όλα δεν μπορούν να αλλάξουν μονομιάς και να συγκεντρωθούμε στην ανάπτυξη, την ώρα μάλιστα που η φορολογική λαίλαπα σαρώνει.

Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση μια ουσιαστική επιβίωση είναι να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να εφαρμόσει μέτρα με τα οποία θα αποκατασταθούν οι ζημίες και οι απώλειες -και δεν είναι λίγες- που κατέγραψε η οικονομία μετά το 2015. Μόνο έτσι θα ξεφύγει από το φάσμα της αναλωσιμότητας που την κυριεύει και όχι με πολιτική διαχείριση σε ένα περιβάλλον που οικονομικά αιμορραγεί διαρκώς.

Οσον αφορά στην έλευση Ομπάμα, αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επικεντρωθεί σε θέματα γεωπολιτικής μορφής που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα που αφορούν τα ευρύτερα συμφέροντα σε σχέση με Κύπρο, Ισραήλ και Τουρκία.

Διέλαθαν την προσοχή τα ζητήματα που αναδείχθηκαν στην επικαιρότητα από τη διαπραγμάτευση μεταξύ Τούρκων και Ισραηλινών, η οποία ξεκίνησε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα για αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας.

Τι θα κάνουν στην περίπτωση αυτή τα ελληνικά συμφέροντα;

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση έναν χρόνο περίπου μετά την ουσιαστική έναρξη της εφαρμογής της πολιτικής της θυμίζει σε ποδοσφαιρικούς όρους τη Λέστερ Σίτι, που τέτοια εποχή πέρυσι εμφανιζόταν ως επίδοξη πρωταθλήτρια στην Αγγλία, όπως και έγινε, ενώ φέτος παραπαίει.

Στην πολιτική και στον αθλητισμό ο χρόνος πάντα υπάρχει, όμως δεν είναι άπειρος.

Exit mobile version