Πλέγμα προστασίας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, οι οποίες όμως εξακολουθούν και έχουν ενήμερα δάνεια, ετοιμάζεται να απλώσει η κυβέρνηση έως το τέλος της χρονιάς, επιδοτώντας δόσεις των δανείων τους, κίνηση που αφενός ευνοεί τις ίδιες τις επιχειρήσεις εν μέσω των μεγάλων προκλήσεων που έχει φέρει η πανδημία, αφετέρου απομακρύνει την πίεση από το τραπεζικό σύστημα επιχειρώντας να βάλει φρένο στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Ηδη επανενεργοποιείται μέσω ΕΣΠΑ το πρόγραμμα επιδότησης κατά 100% των τόκων των ενήμερων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Ετσι, οι δικαιούχοι θα μπορούν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) να υποβάλουν από σήμερα ως και τις 7 Μαΐου τις αιτήσεις τους.
Το πρόγραμμα ακολουθεί το μοντέλο του αρχικού, που είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Αύγουστο. Ωστόσο έχει μία βασική διαφορά: δεν θα υποχρεώνει τους ωφελούμενους για διατήρηση θέσεων εργασίας. Αυτό ίσως ανοίξει ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των επιχειρήσεων που θα σπεύσουν να ενταχθούν σε αυτό.
Πάντως, και το αρχικό πρόγραμμα, το οποίο με μια δίμηνη παράταση έφτασε τελικά σε διάρκεια τους πέντε μήνες είχε προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, είχαν υποβληθεί 37.470 αιτήσεις και το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε τελικά έφτασε στα 184,6 εκατ. ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα επιδότησης 100% των τόκων έχει τρίμηνη διάρκεια καλύπτοντας τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Απαράβατος όρος για την επιδότηση είναι τα δάνεια να εμφανίζονταν ενήμερα την 30η Σεπτεμβρίου 2020. Κοινώς να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης ως τον Ιανουάριο. Βέβαια επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30η Σεπτεμβρίου αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Μια πρόβλεψη που ουσιαστικά αποτελεί προτροπή προς τις εταιρείες με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να ρυθμίσουν το δάνειό τους…
Οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα δικαιούνται να υπαχθούν εταιρείες με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και προσωπικό μέχρι 250 άτομα, που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας πλην των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού, καθώς και σε συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το έτος 2020 σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Από τη συγκεκριμένη προϋπόθεση εξαιρούνται οι εταιρείες που ιδρύθηκαν εντός του 2020.
Σημαντικός όρος επίσης του προγράμματος είναι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει κάθε επιχείρηση (συνολικές COVID επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Β’ Κύκλου Επιδότησης Τόκων) να μην ξεπερνά σε ονομαστική αξία τα 1,8 εκατ. ευρώ.
«Γέφυρες»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει και σαν γέφυρα μεταξύ του προγράμματος αναστολών δόσεων δανείων που έχουν ενεργοποιήσει οι ίδιες οι τράπεζες και του προγράμματος «Γέφυρα 2» που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο και αφορά την κάλυψη δόσεων επιχειρηματικών δανείων συμπεριλαμβάνοντας τόκους αλλά και μέρος του κεφαλαίου.
Για το «Γέφυρα 2» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται προκειμένου έως τις 15 Μαρτίου να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και εντός Απριλίου να ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Για τις άλλες κατηγορίες και για δάνεια σε καθυστέρηση θα προβλέπει αντίστοιχη υποστήριξη αλλά χαμηλότερα ποσοστά (ως 70% επιδότηση), ανοίγοντας έτσι παράθυρο ώστε να ρυθμιστούν και να αποφευχθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν, το μάξιμουμ της επιδότησης θα αφορά τις πρώτες δόσεις ενώ κλιμακωτά αυτό θα περιορίζεται προς το τέλος της χρονιάς.
Προκειμένου να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει πληγεί από τον κορωνοϊό. Απόδειξη προς τούτο αποτελεί η μείωση των εσόδων της σε ποσοστό 20% για το 2020 σε σχέση με τα έσοδα του 2019, ενώ δεν θα πρέπει να έχουν λάβει βοήθεια από άλλα προγράμματα επιδότησης μεγαλύτερη των 1,6 εκατ. ευρώ.
Επίσης, όπως συνέβη και στην περίπτωση του προγράμματος «Γέφυρα 1» για τα νοικοκυριά, αναμένεται να συνοδευτεί από ρήτρα βάσει της οποίας θα γίνεται από το Δημόσιο απαιτητό το ποσό που δαπάνησε για μια επιχείρηση, στην περίπτωση που «κοκκινίσει» το δάνειο εντός οκτώ μηνών από τη στιγμή που θα παύσει η κρατική επιδότηση.
Διαβάστε ακόμη:
-Aπό Τρίτη πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για Τέλη και ακινησία ΙΧ
-Lamda: Πάνω από 15 προσφορές για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό
-Τι ισχύει από σήμερα για τις βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων